Riksrekryterande gymnasieutbildningar
Riksrekryterande utbildningar är gymnasiala utbildningar på de nationella programmen och på det internationella IB-programmet som elever från hela Sverige söker till på samma villkor (alltså prövas alla elever, oavsett vilken kommun de är folkbokförda i, som förstahandsväljare). Det finns olika typer av riksrekryterande utbildningar.
Oftast krävs det att sökande till riksrekryterande utbildningar genomför någon form av färdighetsprov och får tillräckligt högt resultat på det provet.
Om en elev antas till en riksrekryterande utbildning finns det ekonomiska bidrag att få för att eleven ska kunna bo på skolorten eller pendla till sin gymnasieskola.
Var finns de riksrekryterande utbildningar?
En eller flera gymnasieutbildningar med riksrekryteringen erbjuds, inför läsåret 2024-2025, på cirka 100 gymnasieskolor runtom i Sverige.
Olika typer av riksrekryterande utbildningar
IB
IB-programmet på de svenska gymnasieskolor är en riksrekryterande utbildning.
Riksrekryterande program med egna examensmål
Flygteknikerutbildning finns bland annat tillgänglig på gymnasieskolorna Flygteknik Technical Training och Sandbackaskolan.
Marinteknikerutbildning erbjuds bland annat på VTG, Värmdö Tekniska Gymnasium.
Sjöfartsutbildning finns tillgänglig bland annat på Praktiska gymnasiet i Kalmar och på Törnströmska gymnasiet.
Yrkesdansarutbildning erbjuds på Kungliga Svenska Balettskolan.
Spetsutbildningar
Spetsutbildningar riktar sig till elever med stor studieförmåga och mycket stort intresse inom ett visst kunskapsområde. På spetsutbildningar kan det även finnas möjlighet att läsa vissa universitetskurser redan under gymnasietiden. För en lista över gymnasieskolorna som erbjuder en eller flera spetsutbildningar, se listan för spetsutbildningar.
Exempel på spetsutbildningar:
- Solistutblding på Nordiska Musikgymnasiet
- Utbildningar inom dans och musikal på Lunds Dans- & Musikalgymnasium
- Musikutbildning på Lilla Akademiens Musikgymnasium
- "Leonardo" på Ehrensvärdska gymnasiet
- Marinbiologi på Gullmarsgymnasiet
- Musikkonservatoriet i Falun
Övriga riksrekryterande gymnasiala utbildningar inkluderar bland annat
- Utbildning "Särskild variant inom Industritekniska programmet: Spårbunden trafik" på Teknik & Servicegymnasiet
- Sportfiskegymnasiet på Forshagaakademin
- Distansutbildning på flera av högskoleförberedande program på "Korr-on-line"
- Snöfordonsteknik på Jämtlandsgymnasium Åre
För en fullständig lista över gymnasieskolor som erbjuder riksrekryterande utbildningar, var god besök gymnasieguiden.se/riksrekrytering.
Nya Riksrekryterande utbildningar från hösten 2025
Det kommer med stor sannolikhet finnas ännu fler riksrekryterande gymnasieutbildningar från höstterminen 2025. Anledningen till det ligger i gymnasiereformen Gy25, närmare bestämt i den förändringen som medför att gymnasiala utbildningar som leder till yrken som t.ex Florist, Finsnickare, Glasblåsare, Guldsmed och ett antal andra utbildningar inom Hantverk kan från läsåret 2025-2026 erbjudas som Riksrekryterande utbildningar med egna examensmål.
Om skillnader mellan Riksrekrytering och Riksintag var god se gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper.
Hänvisningar/lästips:
Se en fullständig lista på gymnasieskolor som erbjuder riksrekryterande utbildningar här>>
Läs en sammanfattning om gymnasiereformen Gy25 >>
Läs information om olika typer av gymnasieskolor >>
Reportage från
Det finns olika sorters riksrekryterande gymnasiala utbildningar tillgängliga för elever att välja mellan. En eller flera utbildningar med riksrekryteringen erbjuds på cirka 80 gymnasieskolor runtom i landet.
Sök reportage
Bli medlem och få hjälp
Bli medlem och skapa "min gymnasieguide". Favoritmarkera skolor, utbildningar eller påminnelser om öppna hus, gör tester och ställ frågor till vår SYV!
Testa dig och få hjälp
Känns det svårt att komma igång med valarbetet? Gör vårt test för att få inspiration och kanske nya tankar inför ditt gymnasieval.
Gymnasievalet steg för steg
Förväntan, stress, ångest eller lycka...? Känslorna är många inför valet, men ta det lugnt och försök göra en plan så blir det säkert bra. Kolla in vår checklista för tips.
Behöver du vägledning?
Har du full koll eller är det något du undrar över? Vår studie- och yrkesvägledare hjälper gärna till att reda ut dina funderingar. Svaret finns inom några klick!.