På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Vi ses på Stockholms gymnasiemässa i Älvsjö 21–23 november!

Värmdö Tekniska Gymnasium, VTG

KUNSKAP OCH VERKTYG FÖR ARBETE OCH FRAMTID

På Värmdö Tekniska Gymnasium kan du läsa ett yrkesprogram inom bygg, el, fordon eller VVS. Vi erbjuder också två inriktningar inom Teknikprogrammet, Samhällsbyggande och miljö samt Informations- och medieteknik. Vi har även olika Introduktionsprogram för dig som inte är behörig till ett nationellt program.

Vi har bedrivit gymnasieutbildning på Värmdö i snart 25 år, och har på den tiden lärt oss mycket om hur vi på bästa sätt ska utbilda och stötta våra elever inför den verklighet som möter dem efter studenten. Ett starkt mentorskap, engagerade lärare, ett aktivt Elevhälsoteam och möjlighet till extra resurstimmar är alla viktiga komponenter för detta.

På yrkesprogrammen erbjuder vi praktikplatser hos företag vi samarbetat med länge och utvidgar hela tiden vårt nätverk för att möta våra elevers behov. I samtliga program ingår vad vi kallar ”högskolepaketet”, vilket är de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet. Efter studenten finns då möjlighet att studera vidare på högskola eller universitet eller att börja arbeta direkt.

Våra program

BYGG OCH ANLÄGGNING
Skyskraporna ligger på ritbordet,
Citybanan och nya trafikleder dras och miljonprogrammen ska renoveras. Stockholms byggsektor är het. Det här är ett framtidsyrke. I våras hade 90 procent av VTG:s byggelever ett arbete att gå till dagen efter att de tagit studenten. Du lär dig att snickra, måla, mura, gjuta och bygga i plåt. Du får material- och verktygskunskap, de teoretiska grunderna och ditt eget yrkesspråk.

Inför årskurs två väljer du inriktning: Husbyggnad eller Måleri. Inriktningen Husbyggnad ger dig breda och grundläggande kunskaper inom byggande. Du lär dig husbyggnadsprocessens alla delar från planering och projektering till färdigt objekt. Du får kunskaper om lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet samt lär dig att arbeta ergonomiskt rätt. Du kan välja att fördjupa dig mot betong där du får kunskaper inom armering och betonggjutningar, eller mot trä där du lär dig mer om stommar och beklädnad.

På inriktningen Måleri utbildas du till att bli en riktigt skicklig målare och får kunskap om alla de tekniker och verktyg som krävs för att utföra olika typer av målerijobb. Du får till en början lära dig grunderna för att sedan bygga på med mer avancerade kunskaper. Målerikurserna innefattar ämnen som t.ex. tolkning av ritningar och arbetsbeskrivningar, dekorationsmålning, branschregler, kundbemötande och materiallära.

Vi erbjuder attraktiva APL-platser åt alla elever på små och stora byggen, både i Värmdö/Nacka och i Stockholm. Genomförd utbildning ger en yrkesexamen.

EL OCH ENERGI
Vill du arbeta som elektriker eller nätverkstekniker?

Då är programmet för El och Energi ditt naturliga val. I och med ROT-avdragets införande renoveras det som aldrig förr i Sverige och planer för att rusta upp järnvägen ligger på bordet. Utan välutbildade elektriker skulle samhället stanna! Det kommer alltid att finnas ett behov av elektriker som arbetar med service, underhåll och reparationer. På VTG kan du välja mellan inriktning Dator- och kommunikationsteknik och Elteknik.

På inriktningen Dator- och Kommunikationsteknik lär du dig att felsöka, trimma och driftsätta system för exempelvis värme, belysning, ventilation och övervakning. Du får kunskap om uppbyggnad och funktion hos datorer och andra kommunikationssystem och lär dig även om olika sorters nätverk. Du läser även en kurs inom support- och hemservice samt får kunskaper inom hur man optimerar och  åtgärdar fel i dator- och kommunikationssystem. Möjliga yrken efter studenten är exempelvis nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

På inriktningen Elteknik lär dig om installation och underhåll av elanläggningar och larm- och säkerhetssystem. Du läser grundläggande kurser inom ellära och elinstallationer för att sedan gå vidare på mer avancerad nivå inom programfördjupningen, där kurser i bl.a. belysningsteknik, elmotorstyrning och larm-övervaknings- och säkerhetssystem ingår. Efter studenten kan du arbeta som till exempel elektriker verksam inom installation eller eldistribution, eller som hisstekniker och larmtekniker.

FORDON OCH TRANSPORT
Ta ett kliv över ungdomsarbetslösheten med Fordon- och Transportprogrammet på VTG.

Vi erbjuder inriktningarna Karosseri och lackering samt Personbil. Programmet passar dig som har ett intresse för bilar och motorer och som vill kombinera ditt intresse med ett avlönat jobb. Efter avslutad utbildning på VTG är du anställningsbar i en bransch där bilar, kunder och svetsloppor är en del av vardagen.

På inriktningen Karosseri och lackering får du kunskaper om lackering av fordon och diagnostik och reparation av karosserier. Om du väljer programfördjupningen karosseri läser du bl.a. kurser inom skadebesiktning och inredning samt skarvnings- och sammanfogningsteknik. Utbildningen leder till arbete som exempelvis bilskadereparatör eller billackerare.

Inriktningen Personbil riktar sig till dig som vill arbeta med underhåll, reparationer och service. Du får kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon och lär dig felsöka. Efter utbildningen har du kompetens för att arbeta som till exempel personbilsmekaniker.

VTG har ett stort och brett kontaktnät som gör att APL-platserna kan skräddarsys utifrån den enskilde elevens behov och intresse. Utbildningen ger en yrkesexamen och genom vårt "högskolepaket" får du även grundläggande behörighet till högskola och universitet. 

VVS OCH FASTIGHET
Att jobba med VVS är att skapa inre organ
åt hus och industrier. Värme, Ventilation och Sanitet fungerar som lungor, hjärta och blodomlopp. Miljön kräver ständigt nya lösningar och IT ger nya möjligheter. Du lär dig om kopplingsscheman och ritningar, om specialverktyg och utrustning. Du svetsar och installerar. Många arbetsuppgifter innebär kontakt med beställare och kunder, vilket förutsätter att du kan hantera sociala situationer och kan kommunicera väl med både kunder och andra yrkesgrupper. Efter några år i yrket är du mycket eftertraktad på arbetsmarknaden inom branschen. Värmdö Tekniska Gymnasium erbjuder två olika inriktningar, VVS och Kyl- och värmepumpsteknik. Programmet är delvis naturvetenskapligt då kurser i mekanik och värmelära ingår.

Inriktningen VVS förbereder dig för jobb som VVS-montör. Du lär dig om installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem. Du får kunskaper i att bygga system med givna funktioner och enligt gällande installationsregler och bygglagstiftning. Du läser kurser i bl.a. sanitetsteknik, svets och lödning av rör samt värmeteknik.  Efter avslutad utbildning kan du bl.a. arbeta som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer.

Inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik lär dig att arbeta med och installera kyl- och värmepumpsanläggningar, som t.ex. isbanor, värmepumpar och kyl- och frysdiskar. Du läser flera kurser inom kyl- och värmepumpsteknik men även inom sanitetsteknik och mät- och reglerteknik. En viktigt del av inriktningen är också kursen om miljö och säkerhet. Efter studenten kan du arbeta som till exempel kylmontör eller kyltekniker inom bland annat fastighet och industri.

Efter några år i yrket är du extremt eftertraktad på arbetsmarknaden. Välj att läsa vårt "högskolepaket" så blir du även behörig att söka till högskola eller universitet.

TEKNIKPROGRAMMET
Ny teknik kräver nya kunskaper.
På VTG studerar du det senaste inom området med din egen bärbara laptop. Du gillar datorer, är intresserad av webbutveckling och programmering och förstår att fundamenten för detta är matte och fysik. Kanske vill du också formge framtiden och bokstavligen bygga den, som arkitekt? Detta med miljö och ett hållbart samhälle i åtanke, samt med värderingar som är både etiskt, ekologiskt och estetiskt tilltalande.  På Värmdö Tekniska Gymnasium erbjuder vi inriktningarna Informations- och medieteknik samt Samhällsbyggande och miljö. Kurser inom fysik och kemi ingår i båda inriktningarna.

Inriktningen Informations- och medieteknik ger dig kunskaper inom informations-, kommunikations- och medieteknik. Du läser kurser inom datorteknik, programmering och webbutveckling. Inom programfördjupningen kan du välja mellan flera kurser, bl.a. nätverksteknik och ytterligare kurser i programmering och webbutveckling.

Inriktningen Samhällsbyggande och miljö ger dig kunskap och färdighet inom samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Du läser bl.a. kurserna Hållbart samhällsbyggande samt Miljö- och energikunskap. Du får kunskaper om byggande och miljöfrågor ur flera synvinklar, inte bara tekniskt utan även ekologiskt, estetiskt, ekonomiskt och socialt. Du läser en kurs i arkitektur inom inriktningen och kan välja till ytterligare en kurs inom programfördjupningen.

På Teknikprogrammet lägger du grunden för att söka till KTH, Chalmers och andra spetsutbildningar inom teknik och vetenskap.

INTRODUKTIONSPROGRAM
På Introduktionsprogrammens olika inriktningar får du som ännu ej är behörig möjlighet att prova på Bygg och Anläggning, El och Energi, Fordon och Transport eller VVS och Fastighet. Två dagar i veckan arbetar du i verkstaden. Övriga dagar läser du teoretiska grundskoleämnen samt eventuella gymnasieämnen. Vi erbjuder samtliga introduktionsprogram: Programinriktat val, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ och Språkintroduktion.

VÄLKOMMEN TILL VÄRMDÖ TEKNISKA GYMNASIUM!

Visa mer

Inspireras

Reportage & Nyheter

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Värmdö Tekniska Gymnasium, VTG.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • FT
  • BA
  • IMP
  • IMY
  • IMI
  • IMS
  • EE
  • VF
  • TE