Reformen Gy25: Allt du behöver veta inför de nya ämnesbetygen
Från och med 1 juli 2025 ersätts kursbetygen av ämnesbetyg i gymnasieskolan, med nya ämnesplaner utformade i nivåer för att ge elever bättre fördjupning och spegla deras kunskaper. Samtidigt införs nya program, ämnen och strukturförändringar, exempelvis det nya Frisör- och Stylistprogrammet och uppdelningen av matematik i två ämnen, medan det gamla kursutformade systemet avslutas senast 2030.
Information (text nedan) fylls på och uppdateras kontinuerligt.
Ämnesbetyg ersätter kursbetyg från 1 juli 2025
Från och med den 1 juli 2025 kommer kursbetygen ersättas av ämnesbetygen i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå.
De elever som börjar läsa på gymnasiet hösten 2024 påverkas inte av den förändringen; detta för att ämnesplaner som är anpassade för ämnesbetyg ska tillämpas i all gymnasial utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025.
För gymnasieelever som börjar läsa på gymnasiet hösten 2025 gäller de nya examensmål, programmål och programstrukturer.
Nivåer i stället för kurser
De nya ämnesplanerna blir utformade som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för kurser. Ett ämne kan ha en eller flera nivåer.
En övergångsperiod
Under en övergångsperiod fram till 30 juni 2030 kommer möjlighet att finnas för de studerande att avsluta påbörjade kurser och få kursbetyg.
Varför Gy25?
Fördel för elever
Elever får längre tid för att hinna fördjupa sig i ett ämne innan det slutliga betyget sätts.
Fördel för lärare
Lärare får bättre möjligheter att bedriva undervisning långsiktigt och utifrån en helhetssyn.
Fördel för samhället
Ämnesbetygen kommer bättre än kursbetygen återspegla vad hen som fick ett betyg faktiskt kan i slutet av sina studier i ämnet.
Nytt program inom gymnasieskolan
Frisör- och Stylistprogrammet (se information om det på skolverkets webb).
Programmet har tre inriktningar: barberare, frisör och hår- och makeupstylist.
- Inriktningen barberare - Ska ge kompetens att utföra behandlingar på huvud- och ansiktshår, bl a hudnära rakning, samt kunskap om produkter i barberarbranschen. Studier kan leda till yrket barberare.
- Inriktningen frisör - Ska ge kompetens att utföra klipp-, färg- och strukturförändrande behandlingar samt kunskap om produkter i frisörbranschen. Inriktningen kan leda till arbete som frisöraspirant och på sikt till yrket frisör.
- Inriktningen hår- och makeupstylist - Ska ge kompetens att lägga makeup och göra hårstyling samt kunskap om produkter i branschen. Inriktningen kan leda till arbete inom hår- och makeupbranschens fackhandel eller arbete som hårstylist och makeupartist.
Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier, till exempel på yrkeshögskola eller högskola/universitet.
Ett gymnasieprogram upphör
Hantverksprogrammet (HV) upphör.
Den nationella inriktningen Textil design flyttas till Estetiska programmet (ES) och får namnet Modedesign.
Utbildningar som leder till yrken som t.ex Florist, Finsnickare, Glasblåsare, Guldsmed och övriga utbildningar inom Hantverk kan från hösten 2025 erbjudas som Riksrekryterande utbildningar med egna examensmål. På vilka gymnasieskolor de kommer att erbjudas (eller om de kommer att erbjudas, över huvudet taget) beror på om skolorna har ansökt om att bedriva en sådan riksrekryterande utbildning och om skolans ansökan beviljas.
För att ansöka om att anordna riksrekryterande utbildning ska offentlig huvudman ansöka hos Skolverket och enskild huvudman hos Skolinspektionen. Ansökan för utbildningsstart hösten 2025 är nu stängd, sista ansökningsdag var 2 april 2024. Skolverket har för avsikt att fatta beslut senast den 1 september. Därefter fattar Skolinspektionen beslut för enskild huvudman om rätt att bedriva utbildningen.
Nationell inriktning Automation på El- och Energiprogrammet (EE) byter namn till Automationsteknik.
Nationell inriktning Medier, information & kommunikation på Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) byter namn till Medier, journalistik & kommunikation.
Nya ämnen i gymnasieskolan
- AI (Artificiell Intelligens)
- Anläggningsmaskinsteknik
- Automatiserade processer
- Bild och visualisering
- Driftteknik
- Elektriska kretsar
- Fastighetssystem
- Flyg – plåtreparationer
- Flyg – kompositreparationer
- Fordon – elektronik och mjukvara
- Hårvård och salongskunskap
- Hälsa och välbefinnande
- Informationsteknik
- Journalistiskt skrivande
- Kattkunskap
- Kost och hälsa
- Kreativt skrivande på engelska
- Makt, normer och kön
- Matematik - fortsättning
- Medieteori
- Måleri – invändigt
- Måleri – utvändigt
- Plattsättning
- Plåtslageri – kopparplåt
- Plåtslageri – titanzinkplåt
- Politik och hållbar utveckling
- Psykologi – fördjupning
- Pälsvård och hundfrisering
- Retorik på engelska
- Siminstruktör
- Solcellsmontering
- Solcellsteknik
- Spårfordon – underhållsteknik
- Stenmontering
- Styrteknik
- Ställningsbyggnad
- Tak- och tätskiktsmontering
- Tillämpad psykologi
- Tillämpat underhåll
- Tävlingsidrott*
- Undertaksmontering
*Ämnet tävlingsidrott kommer att finnas som nytt ämne inom samtliga programs programfördjupning. Detta för att möjliggöra för elever att kunna ägna sig åt sin idrott även utan för NIU och RIG.
Ämnet matematik delas upp
Ämnet matematik delas upp i två mindre delar. De delarna ska heta: matematik och det nya karaktärsämnet matematik – fortsättning. Varför delas upp ämnet matematik? Jo, för att eleverna inte ska avstå från att läsa mer matematik än det som är absolut nödvändigt av rädsla för att sänka sina betyg i matematik på lägre nivåer.
Ändringar i betygssättningen
De nya reglerna om ämnesbetyg innebär att ett godkänt betyg på en högre nivå i ett ämne ersätter de betyg som eleven fått på lägre nivåer i samma ämne.
Vad gäller urval till studier på de svenska högskolor och universitet
Elever kommer ha mycket färre betyg i sina examensbevis från Gy25. Betygen kommer att räknas i förhållande till antalet poäng i ett ämne, till skillnad mot innan Gy25-reformen där de räknas i förhållande till en kurs.
Meritpoängen (Extrapoängen)
Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som ansvarar över frågan om meritpoäng. Och Skolverket har tillsammans med UHR gjort bedömningen att det inte kommer att bli någon förändring rörande meritpoängen. Eleverna kommer, alltså, få meritpoäng för de nivåer som motsvarar tidigare "kurser" i ämnena engelska, matematik, moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande.
Nya ämnen i anpassad gymnasieskola
- Försäljning och kundservice
- Hundkunskap
- Kattkunskap
- Makt, normer och kön
Nya programnamn inom den anpassade gymnasieskolan
Programmet för fastighet, anläggning och byggnation byter namn till programmet för fastighet och byggnation.
Programmet för administration, handel och varuhantering byter namn till programmet för handel och service.
Vilka elever berörs av Gy25?
Om man börjar som elev i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan höstterminen 2025, då kommer man läsa enligt det nya Ämnesnivåutformade systemet. Är det däremot så att eleven påbörjade sin gymnasieutbildning tidigare än så, då kommer hen att läsa klart enligt det "gamla", Kursutformade, systemet.
Film om Gy25
Titta gärna på en cirka 3 min lång youtube film om de förändringar som reformen Gy25 medför: youtube.com-Så blir gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux 2025, Gy25
Vidare läsning:
Ämnesbetyg införs i gymnasieskolan hösten 2025 - UHR:s sidor för vägledare
Ämnesbetyg i antagning till högskolestudier - Universitets- och högskolerådet (UHR)
Skolverket.se - information om GY25
Regeringen.se -pressmeddelanden om förändringar inom gymnasieskolan 2025
Läs också gärna om förändrat antal platser på olika gymnasieprogram: se gymnasieguiden.se/reportage/första-kullen
Reportage från
Sök reportage
Bli medlem och få hjälp
Bli medlem och skapa "min gymnasieguide". Favoritmarkera skolor, utbildningar eller påminnelser om öppna hus, gör tester och ställ frågor till vår SYV!
Testa dig och få hjälp
Känns det svårt att komma igång med valarbetet? Gör vårt test för att få inspiration och kanske nya tankar inför ditt gymnasieval.
Gymnasievalet steg för steg
Förväntan, stress, ångest eller lycka...? Känslorna är många inför valet, men ta det lugnt och försök göra en plan så blir det säkert bra. Kolla in vår checklista för tips.
Behöver du vägledning?
Har du full koll eller är det något du undrar över? Vår studie- och yrkesvägledare hjälper gärna till att reda ut dina funderingar. Svaret finns inom några klick!.