Det här programmet passar dig som vill uttrycka dig konstnärligt och är intresserad av kultur och människans roll i samhället. För att lyckas på den här utbildningen krävs att du är kreativ och nyfiken samt har en idé om vilket uttryckssätt som du vill arbeta med. På utbildningen får du möjlighet att, både individuellt och i grupp, skapa, uppleva och tolka konst och kultur.
Efter utbildningen har du möjlighet att studera vidare på högskola, främst inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.
Det här lär du dig
Du lär dig att tolka konst och kultur, att arbeta skapande och att kommunicera tankar och idéer genom bild och form, musik, dans eller teater. Du lär dig om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv.
Du lär dig även om juridiska och etiska frågor om yttrandefrihet och upphovsrätt inom konsten. Under utbildningen får du också möjlighet att arbeta skapande och utveckla dina kunskaper inom en specifik inriktning.
Inriktningar
NYHET!
Ny inriktning från hösten 2025
Från och med gymnasievalet inför hösten 2025 kan du söka inriktningen Modedesign på estetiska programmet.
Inriktningen ger fördjupade kunskaper och färdigheter i designmetodik. Du får lära dig att formge, konstruera och tillverka kläder för olika ändamål. Du får även lära dig att konstnärligt illustrera och realisera idéer till kläder. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några delar inom området modedesign.
Bild och formgivning
Du lär dig olika tekniker för att framställa två- och tredimensionella konstverk. Du lär dig att uttrycka dig och kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera över bild och form ur olika perspektiv.
Dans
Du lär dig om scenkonstnärlig dans och att gestalta och kommunicera genom dans. Du lär dig även om hur man kan uppleva och tolka historisk och samtida dans.
Estetik och media
Du lär dig om digitala medier och hur man kan kommunicera digitalt genom ljud, bild och berättande. Du lär dig även att ur olika perspektiv tolka och reflektera över digitala uttryck samt att använda och skapa digitala produkter.
Musik
Du lär dig om musik från olika tider och kulturer. Du får även möjligheten att utveckla ditt eget musikutövande samt förmågan att tolka musik ur olika perspektiv.
Teater
Du lär dig att sceniskt gestalta olika uttryck samt att tolka andra elevers gestaltningar och professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv.
Entreprenörskap och företagande
Många kulturskapare tar uppdrag som egna företagare. Du får därför möjlighet att lära dig mer om entreprenörskap och företagande under din utbildning. Under utbildningen får du chans att utveckla ditt skapande och pröva din egen förmåga att ta fram nya idéer. Du lär dig även att anpassa ditt arbetssätt och din planering efter olika situationer, något som är viktigt att kunna när man i yrkeslivet exempelvis får olika uppdrag.
Gymnasiereformen Gy25
Läs en sammanfattning om Gy25 här. För information om det som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare se skolverkets hemsida.
Programplan/Programstruktur
För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare gäller programplanen som kan ses nedan.
OBS! Tidigare programplan, som som gäller för elever som börjar årskurs 1 hösten 2024 och tidigare, kan ses här >> och kommer att gälla under alla tre läsåren de går på gymnasiet.