Är du intresserad av att bruka jord? Då kan inriktningen lantbruk på naturbruksprogrammet vara helt rätt för dig.
Inriktningen ska ge dig kunskaper om mark, vatten, växter, djur, ekonomi och teknik. Inriktningen ska också ge dig kunskaper om växternas betydelse för naturbruket, miljön och människors hälsa.
I inriktningen betonas de biologiska sambanden som ligger till grund för olika verksamheter. Inriktningen ska ge kunskaper om produktion av varor och tjänster och om lantbrukets betydelse för landsbygdsutveckling samt miljö-, natur- och landskapsvård.
Kunskap om jorden du ska odla
Du får lära dig att producera spannmål, mjölk och kött. På växtodlingskurserna får du kunskap om att förbereda jorden, om att så och skörda och kunskaper i lagring av grödor. Du läser också djurkunskap där du lär dig att utfodra och sköta en gårds alla djur. Du får även färdigheter på olika maskiner som används och får lära dig hur de fungerar och sköts.
Som lantbrukare är en viktig del även kunskap om hur ett företag ska drivas vilket du också får undervisning i.
Under din utbildning kommer du även vara ute på ett eller flera företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Med en yrkesexamen har du allmän behörighet till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt efter gymnasiet.
Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen lantbruk kan vara: driftledare, förman, lantarbetare, maskinförare inom lantbruk eller lantbrukare.
Programplan för Naturbruksprogrammet kan du se här>>