På GymnasieGuiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Jag förstår

Öknaskolan

Är du intresserad av djur, natur eller teknik? Vill du både plugga och arbeta praktiskt? Då kan naturbruksprogrammet på Öknaskolan vara något för dig! 

Du kan välja mellan inriktningarna lantbruk, djur, trädgård, häst och jakt och viltvård.

Gymnasiesärskolan erbjuder en 4-årig naturbruksutbildning för dig som behöver mer stöd. Du som saknar behörighet till gymnasiet kan söka till oss via Yrkesintroduktion. 

Att läsa naturbruksprogrammet innebär att du får en yrkesexamen och allmän behörighet till att läsa vidare. Du kan också välja att läsa naturvetenskap så att du får särskild behörighet vilket gör att många dörrar står öppna till framtiden. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du t.ex. jobba direkt efter gymnasiet som lantbrukare, djurskötare, hästskötare, viltvårdare, maskinförare, park- och markanläggare m m. Vill du läsa vidare finns yrken som lantmästare, jägmästare, veterinär, agronom, hippolog, djursjukvårdare, landskapsarkitekt, lärare m m. 

Öknaskolan är gymnasiet för dig som gillar djur, natur och teknik. Skolan ligger 2 mil norr om Nyköping och 8 mil söder om Stockholm.

På Öknaskolan läser ca 250 elever varav 160 bor på skolans internat. Skolmaten lagas i vår Restaurang Ekologen.

Skolan ligger i natursköna Sörmland och vi har 650 ha betes- och åkermark, 65 mjölkkor, 180 dikor och ett 30-tal får. Vi har tillgång till över 4000 ha egna jaktmarker med 6 klövviltarter. I Djurhuset finns reptiler, kaniner, marsvin och fåglar. Skolan har egna hästar, stall, och ridhus. Du som bor på skolan har i mån av plats möjlighet att hyra stallplats och/eller ta med egen hund.

Hälsa gärna på oss vid våra Öppet Hus eller andra evenemang som vi har varje år; Kosläpp i maj och Julmarknad i december. För besök vid andra tidpunkter, kontakta vår studievägledare Kirsi Östberg, 0155-26 48 02.

Här kan du se våra filmer

Visa mer

Inspireras

Reportage & Nyheter

Här är gänget som fick bronsmedalj i Drängakampen! Grattis!💪😊🏆🏋️‍♀️👏 #oknaskolan #milamässan2018 #drängakampen

Ha ett fint sportlov alla! ❤️😍Info-T

Skoltröjor mm kan hämtas idag på slottet redan vid lunch, välkomna! Annie

Trevlig Alla Hjärtans Dag på er alla!/Info-T

Snart så...😂💪#drängakampen #malmö #milamässan2018

Matsedel nästa vecka! Trevlig helg på er! Info-T #matsedel #öknaskolan #skolmat