Bygg- och anläggningsprogrammet

Det här programmet passar dig som är intresserad av byggprocesser och tycker om att arbeta praktiskt.

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Utbildningen förbereder dig för arbete inom bygg- och anläggningsbranschen och du läser ämnen som byggrund, husbyggnad och anläggning.

Minst 15 veckor av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser inom byggbranschen, så kallat arbetsplatsförlagt arbete. Du får då en uppfattning om hur yrket är på riktigt. Du får även erfarenhet av yrket och värdefulla kontakter med arbetsgivare.

Inriktningar

Anläggningsfordon
Du lär dig om markarbeten som till exempel vägarbeten, grävning och dränering, och trafikkunskap.

Husbyggnad
Du lär dig om nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler, broar och andra anläggningskonstruktioner.

Mark och anläggning
Du lär dig om markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Måleri
Du lär dig om ny- och ommålning både utomhus och inomhus, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt färglära.

Plåtslageri  Du lär dig om design och funktion av byggnads- och ventilationsplåtslageri.

Kommunikation och service
I samarbetet på arbetsplatsen och i kundrelationer är det viktigt att kunna kommunicera med och förstå andra människor och yrkesgrupper. I utbildningen lär du dig därför att utveckla ditt språk och du får möjlighet att diskutera människors livsvillkor i samhället. Du får även lära dig hur det är att driva ett eget företag inom bygg och anläggning samt hur man kan bygga upp och behålla en kundkrets.

Bygg- och anläggningsbranschen är föränderlig och arbetsmetoder, material, verktyg och hjälpmedel förändras ständigt. För att kunna arbeta inom branschen behöver du vara flexibel och öppen för nya arbetssätt. Under utbildningen blir du bättre på att tänka kreativt och att ta initiativ. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.

Klicka här för programplan!

Skolor med Bygg- och anläggningsprogrammet

• Yrkesgymnasiet Väsby

Kvalificerad El- och VVS-utbildning - Din framtid!

• Hagströmska gymnasiet Falun

Sambandet mellan arbetssätt och elever med goda kunskaper är tydligt.

• niu
    • NA
    • TE
    • EK
    • IN
  • Praktiska Gymnasiet Ystad

• Skärgårdsgymnasiet Åkersberga

Vi erbjuder extrahjälp till alla elever som har svårt i skolan.

• RL
    • NB
  • Praktiska Gymnasiet Kalmar

• HT
    • SX
  • Distra Gymnasium

Vi erbjuder en praktisk utbildning för framtida jobbmöjligheter

• Praktiska Gymnasiet Märsta

• Praktiska Gymnasiet Göteborg Majorna

Vårt mål är att vara Sveriges främsta yrkesutbildare

• IN
  • Yrkesgymnasiet Umeå

Mindre snack, mer verkstad.

• HT
  • Törnströmska gymnasiet

Kapten på karibiskt kryssningsfartyg, spelguru eller plastikkirurg?

• niu
    • ES