På GymnasieGuiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Jag förstår

Stockholms Hotell & Restaurangskola

För många människor är att resa, bo på hotell, turista, äta gott, gå på restaurang, bjuda på fina bakverk, saker som representerar mycket av det goda i livet. Något väldigt positivt laddat. Nu har du chansen att skaffa dig en utbildning inom just de här områdena.

Ekonomiprogrammet
- Internationell besöksnäring

Nu startar Stockholms hotell- och restaurangskola populära Ekonomiprogrammet, med profil Internationell besöksnäring. Intresset för Ekonomiprogrammet ökar stort samtidigt som besöksnäringen (turism, resor, hotell, musik och sportevent, restaurang, mässor, konferenser och mycket mera) är en av världens snabbast växande branscher. På den här utbildningen får du lära dig både och. Du går Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi och läser bland annat företagsekonomi, retorik, ledarskap och hållbar utveckling. Samtidigt färgas kurserna in av exempel från, och kunskaper om besöksnäringen. Du får tillgång till vårt utbud av valbara kurser inom turism och evenemang, du får driva UF-företag med inritning mot besöksbranschen, och du får göra praktik hos någon av våra samarbetspartners i Sverige eller utomlands. Välkommen att lära dig ekonomi och om en väldigt spännande bransch på samma gång.

Hotell och Turism
- Hotell och konferens
- Turism och resor

Har du passion för att hjälpa människor? Är du serviceinriktad och social? Vill du jobba i en fartfylld och internationell miljö? Vill du få möjlighet att göra snabb karriär och kanske arbeta i hela världen?

Då kan Hotell- och turismprogrammet vara något för dig. Hotell- och turismbranschen är världens snabbaste växande bransch med många olika yrken och har ett stort behov av fler anställda framöver enligt branschorganisationen Visita.

Hotell- och turismprogrammet  är ett yrkesprogram. Det ger dig kunskaper att direkt kunna börja arbeta och ha rätt kunskaper med dig. Du kan naturligtvis också bli högskolebehörig. Detta ligger inlagt i programmet. Vill du däremot hellre välja fler yrkeskurser har vi flera roliga och matnyttiga såna kurser att välja bland. Vissa kurser, tex Personlig försäljning ges mestadels på engelska. Det är för att du snabbt ska lära dig de viktigaste orden och begreppen på engelska, som ofta är arbetsspråk i branschen.

För att tillgodose många elevers intresse både för en ekonomisk utbildning eller för en väldigt praktiskt inriktad utbildning startar vi nu upp två nya profiler:

  • Ekonomi och management (turism och resor)
  • Internationell service (hotell och konferens)

I båda profilerna ingår 18 veckors praktik (kallat APL) som ger dig ett snabbspår in till jobb. Vi har fina praktikplatser både i Sverige och utomlands och vi hjälper dig förstås att hitta dina praktikplatser. Praktik utomlands är kostnadsfritt. Praktikplasterna står för uppehälle och skolan för flygresan dit och hem.

Alla elever på profil Ekonomi och management deltar i UF - Ung Företagssamhet.

Restaurang och livsmedelsprogrammet
Restaurang och livsmedelsprogrammet är ett av våra tre program på skolan. Det är ett yrkesprogram och efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Utbildningen ger en Yrkesexamen. Du kan också välja att läsa vidare på Yrkeshögskola, olika restaurangutbildningar i Sverige och utomlands eller läsa in grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskolan.

- Kök och servering
Mat är det mest universella vi har här i världen och yrkena i restaurang- och livsmedelsbranschen blir mer och mer spännande. Vill du ha en utbildning som kan ta dig till resten av världen så erbjuder dig Restaurang- och livsmedelsprogrammet den bästa grund du kan få. Du kan redan under din utbildningstid hos oss söka APL utomlands och få erfarenhet av att arbeta i ett annat land. De senaste åren har många av skolans elever genomfört 6-9 veckor APL i Spanien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Holland.

Skolan lägger stor vikt vid APL och alla elever på skolan har utökad APL. Under åk 3 går alla elever inom kök och servering över till lärlingsutbildning vilket innebär att minst halva tiden av utbildningen genomförs på en restaurang. Skolan har ett mycket bra rykte inom branschen och praktiken (APL) gör våra elever duktiga och eftertraktade efter examen. Skolan har ett stort kontaktnät och samarbetar med etablerade restauranger och många av dem har utbildade handledare med kunskap om utbildningsmål och pedagogik.

Inför årkurs två kan du söka till vår Internationella kockprofil där yrkeskurserna ges på engelska. Då lär du dig snabbt yrkesspråket så att det blir ännu lättare att kunna jobba utomlands efter utbildningen.

Våra elever deltar i nationella och internationella tävlingar och har under årens lopp fått flera fina utmärkelser. Praktiken får du i hos de bästa branschföretagen i Sverige.

Vi lagar all mat från grunden och använder så många ekologiska produkter som möjligt. Skolan är KRAV-certifierad.

- Bageri och konditori
I år blir det nystart! Bageri och konditoriprogrammet flyttar från Enskede Gård in i helt nybyggda bagerier och ett fantastiskt chokladrum på Stockholms hotell och restaurangskola, Redan från år 1 får du börja lära dig producera, kakor, bröd, tårtor och andra bakverk yrkesmässigt. Vi bakar allt från grunden, tänker hantverksmässigt och miljömässigt och använder oss av mycket EKO-produkter. Vår skola är KRAV-certifierad.

Under andra terminen i år ett gör du din första miljöpraktik på ett bageri och under år två och tre bygger vi på med alltmer praktik och avancerade bageritekniker, bakverk och konditorverk.

Du har också möjlighet att göra APL utomlands vilket ger dig ett internationellt perspektiv på ditt yrke, erfarenhet om arbetslivet i ett annat land och utvecklar din förmåga att kommunicera och samverka med människor i ett annat land. Du får också dina kunskaper och erfarenheter dokumenterade i internationellt användbara dokument. Det här läsåret har flera elever varit i Holland och Storbritannien.

Här finns jobben
Restaurangbranschen är i stort behov av personal och det finns gott om jobb att söka direkt efter utbildningen. Många elever får jobb genom sina praktikplatser. Det finns en mängd yrken inom våra branscher och dina utvecklingsmöjligheter är stora. Kanske hotellreceptionist, TV-kock, konditor eller hovmästare?

På alla programmen har du möjlighet till utlandspraktik och högskolebehörighet.

Prova-på-dagar 2018
Är du nyfiken? Vecka 6 kan nyfikna elever få chansen att komma till oss och prova på hos våra olika program!

När?
Vecka: 6 - alla dagar kl. 8.00-14.00

Var?
Stockholms hotell- och restaurangskola, Arenavägen 60, (T-banestation: Globen). Vi möter alla prova på-elever i entréhallen kl. 8.00.

Anmäl ditt intresse genom:

  • att ringa direkt till oss och anmäla dig 08-508 344 00
  • maila namn på eleven till det berörda programmets kontaktperson.

Alla ”prova på” elever får låna lämpliga kläder och utrustning.

Visa mer

Ungdomar 17-21 år sökes till Netflixserien ”Störst av allt” Vi kommer till: Stockholms hotell- och restaurangskola Datum: Onsdag 7 mars Kl: 11.00-12.00 Sal: Linneförrådet (sal 118) vid kafeterian FLX (Solsidan, Bonusfamiljen) producerar serien för Netflix. Den bygger på Malin Persson Giolitos deckare ”Störst av allt” som utsågs till årets bästa kriminalroman 2016. Rollsättare för alla ungdomsrollerna Maggie Widstrand. Rollsättningsassistent Matilda Widstrand och Maria Lundqvist. Om du inte kan komma så maila en ansökan med foto och kontaktuppgifter, helst även en videopresentation, där du berättar kort om dig själv. Skriv bl.a namn, ålder, längd, intressen, ev. tidigare erfarenheter av teater och film, mobilnummer, mailadress och var du bor. Blir filmfilen för stor för att maila så går det att skicka den med tex.gratisprogrammet Sprend/We Transfer/Skicka filen/Dropbox eller liknande. Vi återkommer inom tre veckor efter vi har fått din ansökan om vi vill träffa dig för en provfilmning. Skriv ditt namn och ålder i ämnesraden i mailet. Tyvärr så har vi inte möjlighet att höra av oss om du inte passar den här gången. Maila till: [email protected] https://www.facebook.com/maggiewidstrandcasting/

Vill du intervjuas om #metoo och sexuella trakasserier? Efter #metoo gör nu Sveriges Utbildningsradio en otroligt viktig podd för gymnasieelever, om sexuella trakasserier. Journalisten Josefiné Nettelbladt besöker oss på måndag 5/3 (efter sportlovet) och ska göra anonyma enkäter (endast ljudupptagning). Hon kommer under förmiddagen söka upp frivilliga elever att intervjua.

Vi vill gratulera vår före detta elev Marcus Billing (till vänster i bild). Som är en av finalisterna i Årets Bagare! Stort Grattis från oss alla 💫👏👏👏 #finalist #åretsbagare #stockholmshotellochrestaurangskola #utbildningivärldsklass #utbildningpåriktigt #bageri #restaurangskolan #restaurangochlivsmedel #bageriprogrammet #kunskapärmakt #yrkesstolthet #världensjobb

Vi har äran att gratulera Kristin Hamberg och Alice Ubrig som är finalister i skolmästerskapen i bageri och konditori! Stort grattis och lycka till i Göteborg den 13/3! #stockholmshotellochrestaurangskola #gymnasieval #stockholmshotellochrestaurangskola #Gymnasieval2018 #hotellskolan #restaurangskolan #bagarskola #stockholmshotellochrestaurangskola #enskolaivärldsklass #enutbildningivärldsklass #välkommen #syv #wow #vännerförlivet #alltbörjarmedenbralärare #restaurangbranschen #hotellbranschen #bageribranschen #livet #elevertalar

Idag är det hotelltvåor som lagar maten. Heja HT16A. #restaurangskolan

Där satt den!!! 🌟🌟🌟 Ikväll hade IM15 sitt sista examensprov. I matsalen fick serveringseleverna visa prov på bland annat organisation, dukning, dryckeskunskap, dekantering, serveringsmetoder, gästbemötande samt mat och dryck i kombination. I köket fick eleverna som går utgång kök visa prov på skapande av meny, organisation, matlagningsmetoder, kreativitet och samarbete. Stämningen var härlig i restaurangen och resultatet 👌👏👏. Efter tre år och bara några månader innan studenten, har många fått jobb. 👌Ni finner dem snart ute bland Stockholms bästa restauranger där dom ska göra sin sista APL. Vill du också gå en utbildning med fantastiska möjligheter till jobb över hela världen, sök Stockholms Hotell och restaurangskola, ett tips från några som vet! ❤️#examen #snartstudent #tryggframtid #brajobb #examensprov #restaurang #matsal #jobb #utbildningivärldklass #servering #yrkesstolthet #restaurangärlivet #stockholmstad #sommelier #gymnasieval2018 #restaurangochlivsmedelsprogrammet #stockholmshotellochrestaurangskola #student2018 #studieochyrkesvägledare #utbildninggermöjlighet #världensjobb #syv #restaurangskolan #enutbildningivärldsklass #restaurangskola #worldskills #elevertalar