På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kök och servering
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du att skapa upplevelser genom mat? Då kan inriktningen kök och servering på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Smakligt och tilltalande

Här får du lära dig hantverket från grundläggande till avancerad nivå. Du kommer få kunskaper i att komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat och även att kunna hantera det höga tempo som är vanligt i restaurangbranschen. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. 

Du kan också lära dig laga näringsriktiga, smakliga och tilltalande specialkoster. Mat som uppskattas av veganer eller vegeterianer, men även mat som man måste ha om man är diabetiker eller glutenintolerant.

Du läser också en kurs i servering och lär dig arbeta som servitör eller servitris. Det innebär att ta hand om hela miljön i matsalen, duka, kunna ge råd om mat och dryck och se till att gästerna trivs och får vad de beställt!

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolen men kan också börja arbeta på restaurang, antingen i kök eller i servis.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen kök och servering kan vara: kock, köksbiträdekallskänka, servitör/servitris, sommelier, hovmästare eller skribent inom mat och vin.

Några kurser på inriktningen kök och servering

  • Mat och dryck i kombination
  • Matlagning 1
  • Servering 1.

Programplan för Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du se här>>

Skolor med inriktning Kök och servering inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet