Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Se programplan här.

Det här programmet passar dig som tycker om att laga mat och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel. Restaurang och livsmedelsprogrammet passar dig som vill ha en yrkesförberedande utbildning. Efter utbildningen kan du arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror.

I utbildningen ingår 15 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt arbete, där du får pröva på yrket på en eller flera arbetsplatser inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Det här lär du dig

Du lär dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar där man arbetar nära kunderna med hantverksmässiga metoder, både moderna och traditionella. Du lär dig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt om måltiden som helhet. Du lär dig om hur olika verksamhetsområden inom exempelvis restaurangbranschen kan samverka för att skapa en helhetsupplevelse. Du lär dig även om arbetsmiljö, försäljning, service, hygien och näringslära.Du lär dig dessutom hur man arbetar med ekonomi, planering och organisation samt läser kurser i entreprenörskap och företagande.

Inriktningar

Bageri och konditori
Du lär dig om det traditionella och det moderna hantverket inom bageri och konditori för både stor- och småskalig verksamhet

Färskvaror, delikatesser och catering
Du lär dig om måltiden och dess delar, såsom val av råvaror, tillagning, drycker, dukning och uppläggning.

Kök och servering
Du lär dig om matlagning för alla typer av restaurangverksamheter, om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Service och flexibilitet

Att arbeta inom restaurang och livsmedel innebär att man ofta arbetar nära kunderna, vilket ställer höga krav på kommunikation och service. Du får därför lära dig att bemöta kunder och ge anpassad service. Du får även lära dig om exponering och skyltning av varor.

Eftersom arbetet inom branschen i regel utförs i samarbete mellan olika människor får du lära dig att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och kunna arbeta självständigt. Restaurang- och livsmedelsbranschen förändras ständigt vilket betyder att man inom yrket måste kunna vara kreativ och flexibel, något som du får möjlighet att bli bättre på under utbildningen.

Livsmedels- och restaurangbranschen blir mer och mer internationaliserad och du får på utbildningen lära dig om livsmedel och måltider i andra kulturer. Dels för att kunna ge bästa möjliga service till kunderna men också för att du ska kunna få möjligheten att arbeta utomlands. Utbildningen erbjuder därför fördjupade kurser i engelska. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.

Klicka här för programplan!

Skolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet

• Carl Wahren Gymnasium

Skolan sätter kunskap och individen i centrum

• Tingvallagymnasiet

Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas i framtiden

• Riksgymnasiet Örebro – För döva och hörselskadade

Delaktighet – Gemenskap - Kompetens

• Norrköping Fria Läroverk

Här utgår vi från elevernas intressen och låter dem prägla hela skolan

• Gullmarsgymnasiet

Vi erbjuder två riksrekryterande utbildningar: Marinbiologi och Vattenbruk

• Nynäshamns Gymnasium

Hos oss kan du kombinera studier med hockey, fotboll eller ridning

• Grillska Gymnasiet Kungsholmen

En mänskligare skola för ett mänskligare samhälle!

• Tumba gymnasium - Xenter

Vi har topputbildningar i nära samarbete med högskolor, kultur- och näringsliv

• Vackstanäsgymnasiet

Textil design, Personlig tränare, Kock eller bagare & Trädgårdsutbildning

• Aleholm

Aleholm är den lilla skolan med de stora möjligheterna för dig.