Bageri och konditori
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du kombinationen att baka och skapa? Då kan inriktningen bageri och konditori på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper och färdigheter framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. 

Moderna och traditionella metoder
Inom inriktningen får du lära dig att med både moderna och traditionella hantverksmetoder  baka allt från matbröd, bullar och godbitar till chokladpraliner, marsipanfigurer och bröllopstårtor.

Du får lära dig att arbeta med olika råvaror och göra spännande konfektyr- och chokladkreationer.

Mycket av arbetet hänger samman även med desserter vilket du också kommer få kunskaper i tillsammans med grundläggande kunskaper om hur du kombinerar det med dryck. Att kunna kombinera choklad, konfektyr, andra konditorivaror och desserter med drycker, är en stor fördel för att göra smakupplevelsen ännu bättre för dina gäster och kunder.

Du får också en grundläggande kunskap om livsmedelsbranschen och om de regler och lagar som gäller där.

Du kommer fördjupa dina kunskaper inom service, ekonomi och entreprenörskap. Allt för att du på bästa sätt ska förbereda dig antingen  att ta en anställning på ett företag efter gymnasiet eller starta ett eget företag.

Efter gymnasiet är du behörig för studier på yrkeshögskola eller till anställning direkt efter gymnasiet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen bageri och konditori kan vara: bagare eller konditor.

Några kurser på inriktningen bageri och konditori

  • Bageri 1
  • Choklad och konfektyr
  • Konditori 1

Programplan för Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du se här >>

Skolor med inriktning Bageri och konditori inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet