På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Skog
Naturbruksprogrammet

Gillar du att vara ute i naturen och vill arbeta självständigt? Då kan inriktningen skog på naturbruksprogrammet vara mycket passande för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper om skogen som en förnybar och uthållig resurs. Här betonas tekniska och biologiska kunskaper för en hög avkastning med bibehållen biologisk mångfald och med höga värden på produkter och tjänster. Inriktningen skog ska också ge kunskaper om skogen för rekreation och upplevelser. 

Kunskap om modernt skogsbruk

Du får grundläggande kunskap om moderns skogsbruk. Du lär dig att använda och sköta skogmaskiner och utrustning som motorsåg och röjsåg. Du får även praktiskt lära dig att sköta skogen på många sätt.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett eller flera företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen skog kan vara: skogsarbetare, skogsmästare, skogsförvaltare, jägmästare, skogskonsulent eller skogsmaskinförare.

Några kurser på inriktningen skog

  • Marken och växternas biologi
  • Motor- och röjmotorsåg
  • Mångbruk av skog.

Programplan för Naturbruksprogrammet kan du se här>>

Skolor med inriktning Skog inom Naturbruksprogrammet