Försäljnings- och serviceprogrammet

NYHET FÖR YRKESPROGRAMMEN för dig som började på gymnasiet tidigast hösten 2023!

  • Från skolstart HT23 ger Yrkesprogrammen grundläggande behörighet till Högskola och Universitet.
  • Yrkesprogrammens omfattning utökas från 2.500 till mellan 2.700 - 2.800 poäng (fler poäng i ämnena: svenska / svenska som andraspråk och engelska är det som utgör den ökningen).
  • Elev på försäljnings- och serviceprogrammet får välja bort kurserna svenska 2 och 3, eller svenska som andraspråk 2 och 3, och engelska 6.

Se Skolverkets film >>

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS) passar dig som är intresserad av handel, försäljning, marknadsföring eller varuhantering samt hur man startar eget. Du läser bland annat entreprenörskap, försäljning och kundservice, handel, information och kommunikation. Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta studera.

Det här lär du dig
Du lär dig om försäljning och kundservice, marknadsföring / kommunikation, inköp och varuflöden, service och affärsutveckling samt entreprenörskap. Du lär dig även om administrativt arbete i företag och offentlig förvaltning, kommunikation samt konferens- och receptionsarbete. Du lär dig också om hur det är att starta och driva ett eget företag. Du lär dig om arbetsrätt, arbetsmiljö och diskrimineringsfrågor samt vilka faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande.

Inriktningar
Försäljnings- och serviceprogrammet har inga inriktningar, men ger möjlighet till specialiseringar, se vilka kurser som erbjuds inom Programfördjupningen på den skola du vill börja på.

Handel finns i många olika branscher och former och är en länk mellan tillverkare och konsument. Handel bedrivs lokalt och globalt, fysiskt och digitalt. Ämnet handel omfattar handelssektorns roll och funktioner samt försäljning, varudistribution, affärsutveckling, ledarskap och marknadsföring.

Inom handel och försäljning är kontakter mellan människor en stor del av yrket och det personliga mötet är viktigt. Under utbildningen lär du dig att möta människor i såväl affärs- som medarbetarrelationer, du lär dig att planera, genomföra och utvärdera serviceinriktade arbetsuppgifter på ett yrkesmässigt sätt. Du lär dig dessutom om kundpsykologi och kroppsspråk samt hur attityder, värderingar och förhållningssätt kan påverka försäljning och service. 

Inom försäljning, service och kommunikation finns det goda möjligheter att starta eget och under utbildningen får du lära dig om entreprenörskap, organisation och ekonomi. Genom det arbetsplatsförlagda arbetet på minst 15 veckor får du en inblick i hur det är att arbeta inom yrket och hur det kan vara att driva företag inom handel och försäljning.

I takt med att handeln blir allt mer internationaliserad växer kravet på goda språkkunskaper för att kunna ge bra service. Under utbildningen får du möjlighet att läsa fördjupande kurser i engelska och andra moderna språk. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.

Yrkesutgångar på FS-programmet
En yrkesutgång är ett förslag på ett yrke som man kan jobba inom efter att man tagit examen från ett yrkesprogram. Vilken yrkeskompetens som eleven på ett yrkesprogram får beror av vilken kombination av kurser som hen läser inom programfördjupningen.

Nedan finns exempel på möjliga yrkesutgångar efter försäljnings- och serviceprogrammet inom gymnasieskolan:

butikssäljare
företagssäljare
e-handel
kundtjänstmedarbetare
lagerarbetare/lageroperatör
marknadsassistent
marknadskommunikatör

Gymnasiereformen Gy25
Läs en sammanfattning om Gy25 här. För information om det som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare se skolverkets hemsida.

Programplan/Programstruktur
För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare gäller programplanen som kan ses nedan.

OBS! Tidigare programplan, som som gäller för elever som börjar årskurs 1 hösten 2024 och tidigare, kan ses här >> och kommer att gälla under alla tre läsåren de går på gymnasiet.

Klicka här för programplan!

Video

Skolor med Försäljnings- och serviceprogrammet

Visa fler skolor