NYHET FÖR YRKESPROGRAMMEN för dig som började på gymnasiet tidigast hösten 2023!
- Från skolstart HT23 ger Yrkesprogrammen grundläggande behörighet till Högskola och Universitet.
- Yrkesprogrammets omfattning är 2.700 poäng.
- Elev på vård- och omsorgsprogrammet får INTE välja bort kursen svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Eleven får välja bort svenska 3, eller svenska som andraspråk 3 och engelska 6.
Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som är intresserad av människors hälsa och vill lära dig mer om arbete inom vården. Du får lära dig de grundläggande kunskaper som behövs för att arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri, som vård- och omsorgspersonal och med funktionshindrade.
På vård- och omsorgsprogrammet lär du dig hur man bemöter och vårdar människor på ett yrkesmässigt sätt och även om de tekniska system som används inom vården.
Vård- och omsorgsprogrammet inte har några inriktningar, utan det finns möjlighet till profilering genom val av programfördjupningskurser.
I programmet ingår arbetsplatsförlagt lärande på 15 veckor där du får möjlighet att praktisera på en eller flera vårdinrättningar. Du får då testa på yrket och knyta värdefulla kontakter med olika arbetsgivare.
Det här lär du dig
Du lär dig om vård, omvårdnad och omsorg samt om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Du lär dig grunderna i medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap. Du lär dig om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.
Du lär dig även att identifiera, analysera och ta initiativ till att lösa problem i olika vård- och omsorgssituationer samt att se konsekvenserna av olika handlingsalternativ. Du får lära dig om de lagar och regler som gäller inom yrket och får möjlighet att diskutera etik och moral inom vård och omsorg. Under utbildningen läser du även religionskunskap för att bättre kunna förstå människors behov och veta hur man bör bemöta människor från olika kulturella bakgrunder.
Inriktningar
Vård- och omsorgsprogrammet har inga nationella inriktningar men ger möjlighet till profileringar, se vilka kurser som erbjuds inom Programfördjupningen på respektive gymnasieskola som erbjuder programmet.
Problemlösning och samarbete
Inom vård och omsorg arbetar man med att bevara eller återställa människors hälsa och hjälpa dem att utveckla sina resurser. För detta krävs en helhetssyn på människan och förståelse för livsstilens betydelse för hälsan. Under utbildningen får du lära dig att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt, kommunicera med respekt för individens integritet och ge människor möjlighet till delaktighet och inflytande.
Yrket kräver en förståelse för människors olika behov och förutsättningar. För att kunna utveckla vården och komma på nya sätt att hjälpa och stödja människor i olika situationer är det viktigt med kreativitet, initiativförmåga och kvalitetsmedvetenhet. Under utbildningen får du möjlighet att jobba med problemlösning kopplat till olika vårdsituationer och träna på att tänka kreativt. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.
Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta studera.
TIPS! Kolla in filmen som vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg gjort för att locka unga till vård- och omsorgsyrkena. Det är en musikvideo som är gjord tillsammans med en humorgrupp från Helsingborg. Kolla in filmen här >>
Gymnasiereformen Gy25
Läs en sammanfattning om Gy25 här. För information om det som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare se skolverkets hemsida.
Programplan/Programstruktur
För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare gäller programplanen som kan ses nedan.
OBS! Tidigare programplan, som som gäller för elever som börjar årskurs 1 hösten 2024 och tidigare, kan ses här >> och kommer att gälla under alla tre läsåren de går på gymnasiet.