På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Tekniskt fjärde år
Teknikprogrammet

Är du sugen på att komma ut och arbeta direkt efter Teknikprogrammet? Eller vill du vara ännu bättre förberedd att söka till vidarestudier på högskola/universitet eller på en yrkeshögskola? Då kan tekniskt fjärde år vara något för dig.

Både praktik och teori
Utbildningen sker i nära samarbete med företag och näringsliv vilket innebär att minst 10 veckor av utbildningen är förlagda på en arbetsplats. Du ska också ges möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter enligt CDIO-modellen (Concieve, Design, Implement, Operate).

Undervisningen i skolan kommer att ge dig djupare kunskaper inom området teknik och kurserna är anpassade efter behov inom teknikbranschen.

Efter fjärde året på gymnasiet blir du gymnasieingenjör. Du har en mycket bra grund för universitets- och högskoleutbildningar och särskild behörighet till teknisk högskola och kan utbilda dig till civilingenjör eller ett annat yrke inom tekniska branscher.

Du kan också börja arbeta direkt efter gymnasiet som t.ex projektledare, produktionstekniker, industridesigner eller arbetsledare.

Utbildningen finns med fyra olika profiler:

  • Design och produktutveckling - I den här profilen läser du Design & produktutveckling.
  • Produktionsteknik - I den här profilen kan du välja mellan att läsa Produktion & automation eller Processteknik.
  • Informationsteknik - I den här profilen kan du välja mellan att läsa Mjukvarudesign eller Nätverksteknik.
  • Samhällsbyggande - I den här profilen kan du välja mellan att läsa Produktionsledning bygg & anläggning eller Projektering.

________________________________________________________________________________

Vem är behörig att söka till T4?

Du som går i trean på teknikprogrammet eller redan har examen från Teknikprogrammet eller har likvärdiga kunskaper som Teknikprogrammet avser att ge, kan söka till ett tekniskt fjärde år. Det är alltså OK att göra ett studieuppehåll. Dock måste utbildning på T4 påbörjas senast det kalenderåret som man fyller 22 år.

Vilka gymnasieskolor erbjuder T4?
Du kan se presentationer av de gymnasieskolor som erbjuder Tekniskt fjärde år här.

Kurser som du läser på ett fjärde tekniskt år>>

Nya förkunskapskrav 2018
Från och med höstterminen 2018 har vissa karaktärsämneskurser på T4 fått  förkunskapskrav. Se mer information på Skolverket.se.

Skolor med inriktning Tekniskt fjärde år inom Teknikprogrammet