Gymnasieingenjör - fjärde teknikåret
Teknikprogrammet

Är du sugen på att komma ut och arbeta direkt efter Teknikprogrammet? Eller vill du vara ännu bättre förberedd att söka till vidarestudier på högskola/universitet eller på en yrkeshögskola? Då kan Gymnasieingenjör - fjärde teknikåret vara något för dig.

Både praktik och teori
Utbildningen sker i nära samarbete med företag och näringsliv vilket innebär att minst 10 veckor av utbildningen är förlagda på en arbetsplats. Du ska också ges möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter enligt CDIO-modellen (Concieve, Design, Implement, Operate).

Undervisningen i skolan kommer att ge dig djupare kunskaper inom området teknik och kurserna är anpassade efter behov inom teknikbranschen.

Efter fjärde året på TE blir du Gymnasieingenjör. Du har en mycket bra grund för universitets- och högskoleutbildningar och särskild behörighet till teknisk högskola och kan utbilda dig till civilingenjör eller ett annat yrke inom tekniska branscher.

Du kan också börja arbeta direkt efter gymnasiet som t.ex projektledare, produktionstekniker, industridesigner eller arbetsledare.

Utbildningen finns med fyra olika profiler:

• Design och produktutveckling - I den här profilen läser du Design och produktutveckling.
  • Produktionsteknik - I den här profilen kan du välja mellan att läsa Produktion och automation eller Processteknik.
  • Informationsteknik - I den här profilen kan du välja mellan att läsa Mjukvarudesign eller Nätverksteknik.
  • Samhällsbyggande - I den här profilen kan du välja mellan att läsa Produktionsledning bygg och anläggning eller Projektering

Vem är behörig att söka till Gymnasieingenjör - fjärde teknikåret?
Du som går i trean på teknikprogrammet eller redan har examen från Teknikprogrammet eller har likvärdiga kunskaper som Teknikprogrammet avser att ge, kan söka till ett tekniskt fjärde år. Det är alltså OK att göra ett studieuppehåll. Dock måste utbildning på T4 påbörjas senast det kalenderåret som man fyller 22 år.

Vilka gymnasieskolor erbjuder Gymnasieingenjör - fjärde teknikåret?
Du kan se presentationer av de gymnasieskolor som erbjuder Gymnasieingenjör fjärde teknikåret här >>

Kurser som du läser på Gymnasieingejör - fjärde teknikåret >>

Nya förkunskapskrav 2018
Från och med höstterminen 2018 har vissa karaktärsämneskurser på Gymnasieingenjör fjärde teknikåret fått  förkunskapskrav. Se mer information på Skolverket.se.

Skolor med inriktning Gymnasieingenjör - fjärde teknikåret inom Teknikprogrammet

• NTI Gymnasiet Uppsala

Vill du lära dig använda teknik som idag inte existerar

• NTI Gymnasiet Örebro

Vill du lära dig använda teknik som idag inte existerar

• NTI Gymnasiet Johanneberg

Välkommen till NTI Gymnasiet Johanneberg Högsta tänkbara måluppfyllelse, avancerat Makerspace oc...

• Ystad Gymnasium

Här möter gamla traditioner en toppmodern syn på lärande

• HV
    • HA
    • HT
    • RL
    • BA
    • FT
    • BF
    • VO
    • NB
    • IMY
    • GSI
  • Rudbeck

Inget annat gymnasium kommer i närheten av det som Rudbeck erbjuder dig

• rig
    • HU
  • Nösnäsgymnasiet

Där kunskap möter framtid!

• HV
    • HA
    • HT
    • RL