NYHET FÖR YRKESPROGRAMMEN för dig som började på gymnasiet tidigast hösten 2023!
- Från skolstart HT23 ger Yrkesprogrammen grundläggande behörighet till Högskola och Universitet.
- Yrkesprogrammets omfattning är 2.800 poäng.
- Elev på industritekniska programmet får välja bort kurserna svenska 2 och 3, eller svenska som andraspråk 2 och 3, och engelska 6.
Det här programmet passar dig som är intresserad av teknik och industriteknisk produktion. Utbildningen passar dig som vill börja arbeta direkt efter gymnasiet inom exempelvis produktframställning, driftsäkerhet och underhåll eller svetsning.
På Industritekniska programmet har du 15 veckors Arbetsplatsförlagt lärande. Det betyder att du under dessa veckor kommer jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde, för att du ska få en inblick i ditt framtida yrke. Det är även bra för att skapa kontakter och få testa dina kunskaper från skolan.
Det här lär du dig
Du lär dig om hela den industriella tillverkningsprocessen, hur man använder utrustningen, bearbetar material samt hur produkternas kvalitet kan säkras. Du lär dig om de olika produktionsleden och hur produktionen och tekniken påverkar människor och miljö. Du lär dig även om arbetets organisation, ekonomi, resursanvändning och arbetsmiljö.
Inriktningar
Driftsäkerhet och underhåll
Du lär dig hur man driver industrianläggningar, det kan till exempel handla om underhåll av utrustningar och anläggningar.
Processteknik
Du lär dig om hur produktionsutrustningen fungerar och vad den kan användas till. Du lär dig om kemiska eller mekaniska industriprocesser, kvalitetskontroll samt styr- och reglerteknik.
Produkt och maskinteknik
Du lär dig om hantering av verktyg, industriella utrustningar och hur man hanterar och bearbetar olika material som används i produktionen.
Svetsteknik
Du lär dig olika svetstekniker och plåtbearbetning.
Från produkt till färdig idé
På utbildningen får du lära dig hur man tar fram en färdig produkt utifrån en idé. Du lär dig hur man under produktionen kan välja material, metod och teknik för att påverka produktens kvalitet och förbrukningen av råvaror och energi. Du lär dig även om hur produkten används fram till att den förstörs eller återvinns.
Industriell produktion utförs oftast av människor som samarbetar. På utbildningen får du lära dig mer om kommunikation och vad samarbete betyder för produktionen. Du lär dig att i grupp ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt ochn kunna använda yrkets fackspråk. Många industrier använder engelska som språk i exempelvis informationsblad och viktiga dokument, du kan därför välja att läsa fördjupade kurser i engelska.
Att arbeta med industriteknisk produktion kräver ett innovativt tankesätt och en förmåga att snabbt komma på lösningar på problem som kan uppstå. Under utbildningen får du lära dig mer om problemlösning och upptäcka kreativa möjligheter för att hantera förändringar. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.
Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta studera.
Gymnasiereformen Gy25
Läs en sammanfattning om Gy25 här. För information om det som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare se skolverkets hemsida.
Programplan/Programstruktur
För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare gäller programplanen som kan ses nedan.
OBS! Tidigare programplan, som som gäller för elever som börjar årskurs 1 hösten 2024 och tidigare, kan ses här >> och kommer att gälla under alla tre läsåren de går på gymnasiet.