Svetsteknik
Industritekniska programmet

Är du kreativ och tycker att det verkar kul att svetsa? Då kan inriktningen svetsteknik på Industritekniska programmet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper om och handlag med olika svetstekniker, plåtbearbetning och tillhörande arbetsmoment.

Du får lära dig att svetsa kälfog och stumfog samt rörsvetsning i olika metoder. Du kan dessutom att få möjlighet att avlägga en svetsarprövning (svetslicens) i den svetsmetod du själv väljer.

Kurser i CAD och CAM

Du kommer få lära dig att använda olika datorstyrda skär- och gasmaskiner men även andra plåtbearbetningsmetoder.
Här ingår även datorprogrammen CAD och CAM för stansmaskin, skärmaskin och svetsrobot.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Du kan arbeta som svetsare i många olika yrken och det kan även leda till arbete som godkänd, internationell svetsare.

Några kurser på inriktningen svetsteknik

• Produktutveckling 1
  • Kälsvets 1
  • Svets grund
  • Tillverkningsunderlag 1.

Programplan för Industritekniska programmet kan du se här>>

Skolor med inriktning Svetsteknik inom Industritekniska programmet

• Voxnadalens gymnasium

Edsbyn — Kommunal skola

Dina studier kan kombineras med resor ut i världen och idrott

• Vasagymnasiet

Arboga — Kommunal skola

Vasagymnasiet i Arboga är en skola med många möjligheter för dig som elev

• Presterudsgymnasiet

Kristinehamn — Kommunal skola

Vi har schyssta och intressanta utbildningar för såväl teori som praktik

• Karlbergsgymnasiet

Åmål — Kommunal skola

Vi på Karlbergsgymnasiet ser fram emot att tillsammans med dig utforma din utbildning och låta di...

• Hagströmska gymnasiet Falun

Falun — Friskola

Sambandet mellan arbetssätt och elever med goda kunskaper är tydligt.

• Framtidsgymnasiet Göteborg

Göteborg — Friskola

Ta smartaste vägen till jobb eller högskola!

• Yrkesgymnasiet Huddinge

Huddinge — Friskola

Yrkesgymnasiet - vi vill göra dig anställningsbar

• Aleholm

Sävsjö — Kommunal skola

Aleholm är den lilla skolan med de stora möjligheterna för dig.

• Njudungsgymnasiet

Vetlanda — Kommunal skola

En ljus och öppen skola som skapar en positiv och kreativ miljö för ungdomar

• Brinellgymnasiet

Nässjö — Kommunal skola

Brinellgymnasiet i Nässjö är kanske den enda skolan i landet med egen järnvägsstation!