Bygg- och anläggningsprogrammet

NYHET FÖR YRKESPROGRAMMEN för dig som började läsa på gymnasiet tidigast hösten 2023!

• Från skolstart HT23 ger Yrkesprogrammen grundläggande behörighet till Högskola och Universitet.
  • Yrkesprogrammens omfattning utökas från 2.500 till mellan 2.700 - 2.800 poäng (fler poäng i ämnena: svenska / svenska som andraspråk och engelska är det som utgör den ökningen).
  • Du kan välja bort grundläggande behörighet om du vill och fortfarande nå en "vanlig" yrkesexamen om 2.500 poäng.
  • Möjlighet att uppnå grundläggande behörighet inom 2.500 poäng finns fortfarande kvar, men då måste du lägga till fler poäng inom svenska / svenska som andraspråk och engelska inom de individuella valet.

Se Skolverkets film >>

Det här programmet passar dig som är intresserad av byggprocesser och tycker om att arbeta praktiskt.

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Utbildningen förbereder dig för arbete inom bygg- och anläggningsbranschen och du läser ämnen som byggrund, husbyggnad och anläggning.

Minst 15 veckor av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser inom byggbranschen, så kallat arbetsplatsförlagt arbete. Du får då en uppfattning om hur yrket är på riktigt. Du får även erfarenhet av yrket och värdefulla kontakter med arbetsgivare.

Nationella inriktningar

Anläggningsfordon
Du lär dig om markarbeten som till exempel vägarbeten, grävning och dränering, och trafikkunskap.

Husbyggnad
Du lär dig om nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler, broar och andra anläggningskonstruktioner.

Mark och anläggning
Du lär dig om markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Måleri
Du lär dig om ny- och ommålning både utomhus och inomhus, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt färglära.

Plåtslageri  Du lär dig om design och funktion av byggnads- och ventilationsplåtslageri.

Kommunikation och service
I samarbetet på arbetsplatsen och i kundrelationer är det viktigt att kunna kommunicera med och förstå andra människor och yrkesgrupper. I utbildningen lär du dig därför att utveckla ditt språk och du får möjlighet att diskutera människors livsvillkor i samhället. Du får även lära dig hur det är att driva ett eget företag inom bygg och anläggning samt hur man kan bygga upp och behålla en kundkrets.

Bygg- och anläggningsbranschen är föränderlig och arbetsmetoder, material, verktyg och hjälpmedel förändras ständigt. För att kunna arbeta inom branschen behöver du vara flexibel och öppen för nya arbetssätt. Under utbildningen blir du bättre på att tänka kreativt och att ta initiativ. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.

Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta studera.

Gymnasiereformen Gy25
Läs en sammanfattning om Gy25 här. För information om det som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare se skolverkets hemsida.

Programplan/Programstruktur
För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet hösten 2025 eller senare gäller programplanen som kan ses nedan.

OBS! Tidigare programplan, som som gäller för elever som börjar årskurs 1 hösten 2024 och tidigare, kan ses här >> och kommer att gälla under alla tre läsåren de går på gymnasiet.

Klicka här för programplan!

Skolor med Bygg- och anläggningsprogrammet

• Yrkesgymnasiet Västerås

• Nobelgymnasiet

Nobelgymnasiet är Värmlands största yrkesskola!

• rig
  • Brinellgymnasiet

Brinellgymnasiet i Nässjö är kanske den enda skolan i landet med egen järnvägsstation!

• rig
    • NA
    • TE
    • EK
    • ES
    • AGI
  • Skärgårdsgymnasiet Norrtälje

På båda våra skolor i Norrtälje och Åkersberga har vi erfarna och välutbildade lärare på alla pro...

• NB
  • Carl Wahren Gymnasium

Yrkesutbildning som leder till jobb!

• Yrkesgymnasiet Väsby

Vi utbildar framtidens yrkesproffs!

• Furulundsskolan

De nationella programmen: BF, BA, EK, EE, IN, NA, TE Anpassat gymnasium, Introduktionsprogram

• NA
    • TE
    • EK
    • AGI
  • Bergstrands Gymnasium i Uppsala

Vi vet vad bygg- och fordonsbranschen vill ha.

• Yrkesgymnasiet Göteborg

• Yrkesgymnasiet Skarpnäck