Programinriktat val
Introduktionsprogrammen

Preparandutbildningen och Programinriktat individuellt val upphör och ersätts av Programinriktat val fr o m den 1 juli 2019.
Läs info från Skolverket här

Programinriktat val har som sitt syfte att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett specifikt svenskt nationellt program. Tanken är att eleverna ska snarast möjligt kunna antas till det nationella programmet. De nationella program som programinriktat val är riktad mot kan vara både yrkesprogram och högskoleförberedande program.

Hemkommunen är ansvarig för att de elever som är behöriga till Programinriktat val erbjuds en utbildningsplats på det programmet.

Behörighet till Programinriktat val
En elev är behörig till Programinriktat val som har godkända betyg från vårterminen i årskurs 9 på grundskolan i följande ämneskombinationer:
1) svenska (eller SAS, svenska som andraspråk), engelska och matematik samt tre andra ämnen
2) svenska (eller SAS, svenska som andraspråk), matematik och fyra andra ämnen
3) svenska (eller SAS, svenska som andraspråk), engelska och fyra andra ämnen.

Varianter av Programinriktat val
Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp elever.

Programinriktat val för en enskild elev
Om den utformas för en enskild elev behöver den inte planeras på förhand. Riksrekrytering är i detta fallet ej möjligt att få beviljad.

Programinriktat val för en grupp elever
Om Programinriktat val anordnas för en grupp elever, bör den utbildningen utformas i förväg och vara sökbar.

Riksrekrytering får beslutas om, av Skolverket, enbart om Programinriktat val utformas för en grupp elever.

Preparandutbildningen och  Programinriktat individuellt val upphör och ersätts av Programinriktat val fr o m den 1 juli 2019.

Skolor med inriktning Programinriktat val inom Introduktionsprogrammen

• Carl Wahren Gymnasium

Hallstavik — Friskola

Skolan sätter kunskap och individen i centrum

• Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Reftele — Landstingsdriven skola

Lantbruksdjur, hundar eller skogsmaskiner?

• Voxnadalens gymnasium

Edsbyn — Kommunal skola

Dina studier kan kombineras med resor ut i världen och idrott

• Sandbackaskolan

Arvidsjaur — Kommunal skola

Vi erbjuder sex nationella program samt Introduktionsprogram mm.

• Kungsholmens Västra Gymnasium

Stockholm — Kommunal skola

Skolans pedagogiska idéplattform sätter elevens lärande i centrum

• Vasagymnasiet

Arboga — Kommunal skola

Vasagymnasiet i Arboga är en skola med många möjligheter för dig som elev

• Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen

Stockholm — Friskola

Vi på Praktiska tror på idén om lärande genom att varva teori och praktik. Det man kan lära sig p...

• Malmö Fria Läroverk

Malmö — Friskola

Här utgår vi från elevernas intressen och låter dem prägla hela skolan

• Karlshamn Fria Läroverk

Karlshamn — Friskola

Ett attraktivt utbildningsalternativ i Karlshamns kommun!

• Presterudsgymnasiet

Kristinehamn — Kommunal skola

Vi har schyssta och intressanta utbildningar för såväl teori som praktik