Humanistiska programmet

Är du intresserad av samhället och världen utifrån en kulturell vinkel? Då kan inriktningen kultur på Humanistiska programmet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper i kultur, litteratur, filosofi och psykologi. Under utbildningens gång kommer du lära dig att beskriva, analysera och reflektera över kultur och kulturupplevelser.

Klassisk utbildning där du läser kultur- och idéhistoria

Du kommer även på ett teoretiskt plan fördjupa dig i estetiska uttryck och lära dig om människans skapande genom tiderna och arbetar även med existentiella frågor.
I Kultur- och idéhistoria läser du om skiftande konstarter och deras betydelse. Du använder också dina teoretiska kunskaper då du får du uppleva och analysera konst och kultur.

Du får även utveckla ditt eget skrivande och använda språket för kommunikation och lärande i alla ämnen.

Efter gymnasiet har du en klassisk utbildning med bred grund för fortsatta studier.

Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen kultur kan vara: kulturarbetare inom litteratur, konst, film eller teater och tv, juristjournalist, psykolog, kulturvetaretolk eller arkeolog.

Några kurser på inriktningen kultur

• Filosofi 2
  • Konst och kultur- Kultur och idéhistoria
  • Konst och kultur- samtida kulturuttryck
  • Psykologi1
  • Svenska- Litteratur

Fullständig programplan för HU kan du se här >>

Skolor med inriktning Kultur inom Humanistiska programmet

• Sundsta-Älvkullegymnasiet

Karlstad — Kommunal skola

Sundstagymnasiet är en skola med skön stämning

• Kitas gymnasium

Göteborg — Friskola

Engagerade och kompetenta lärare har alltid varit en självklarhet hos oss

• CyberGymnasiet Stockholm

Stockholm — Friskola

Välkommen till en skola där alla kan mer!

• Falu Frigymnasium

Falun — Friskola

Eleverna har via utbyten, språkresor och studiebesök stora möjligheter att resa.

• Norra Real

Stockholm — Kommunal skola

Norra Real är skolan för dig som vill ha en god grund att stå på inför allt vad vuxenlivet

• Jämtlands Gymnasium Wargentin

Östersund — Kommunal skola

Det är nu det roliga börjar!