Humanistiska programmet

Är du en språkmänniska? Då kan inriktningen språk på Humanistiska programmet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper i språk och belyser sambandet mellan språk, kultur och samhälle.

På den här inriktningen fördjupar du dig mer i språken än på något annat gymnasieprogram. Du lär dig också att använda språken i olika sammanhang och får inblick i hur språk utvecklas och förändras.

Latin och ett internationellt perspektiv

Du läser också latin som länge var ett levande språk för miljontals människor i Europa under drygt tvåtusen år. Latinet både förenklar och fördjupar inlärningen av övriga språk. Det är grunden för både franska, spanska och Italienska och har påverkat såväl svenska som engelska.

Att kunna fler språk utöver engelska blir allt viktigare och att fördjupa dina kunskaper i flera språk ger dig de bästa förutsättningar för så väl studier som arbete i Sverige och utomlands. Ett internationellt perspektiv är därför centralt och inriktningen ska visa vikten av att kunna flera språk och hur språkkunskaper förstärker varandra.

Efter gymnasiet har du goda förutsättningar för vidare studier inom samhällsvetenskap, humaniora och språk på universitet och högskolor.

Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen språk kan vara: journalist, författarecopywriter, lärare, översättare, tolk, reseledare, guide eller informatör

Några kurser på inriktningen språk

• Latin- språk och kultur 1
  • Språk