Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Stora Segerstad Naturbrukscentrum har gymnasieutbildningar inom lantbruk, skog, maskinmekanik, naturturism och hund. Vi har även anpassad gymnasieskola. Många av våra elever bor vid skolan under terminerna och på sommarlovet omvandlas elevbostäderna till ett vandrarhem i trevlig gårdsmiljö. 

Högskolebehörighet
Alla våra yrkesutgångar vid naturbruksprogrammet förbereder dig för ett yrke, men du kan också få högskolebehörighet inom programmets 2500 poäng. För dig som har siktet inställt på att till exempel utbilda dig till veterinär eller agronom erbjuder vi kurser som ger naturvetenskaplig högskolebehörighet. Vi kan även skräddarsy studieplanen för att ge högskolebehörighet till en hel del andra högskoleutbildningar.

APL
Under dina 15 veckors APL får du möjlighet att knyta viktiga kontakter med arbetslivet. Några av dessa veckor kan du som vill få göra utomlands!

Hundförare och Hundskötare 
Inom inriktningen Djurvård utbildar vi Hundförare och Hundskötare. Utbildningen passar för dig som vill arbeta med hundar, som anställd eller som egen företagare och/eller studera vidare till t.ex veterinär, djursjukskötare eller hundförare inom polisen.

Utbildningen ger dig kunskaper och praktiska färdigheter inom bl.a. hundskötsel, hundträning, etologi, biologi, avel, utfodring, djurhälsovård, ledarskap och företagande. Du som önskar kan få både grundläggande och särskild behörighet till vidare studier vid högskola och universitet, t.ex till Veterinärprogrammet, Djursjukskötarprogrammet eller Polishögskolan.

Djurskötare, Maskinförare och Maskinmekaniker
Inom inriktningen Lantbruk utbildar vi Djurskötare, Maskinförare och Maskinmekaniker. Dessa utbildningar passar dig som vill börja arbeta med lantbruk direkt efter gymnasiet, eller som vill kunna studera vidare vid högskola eller universitet, t.ex. till lantmästare, agronom eller veterinär.

Maskinförare passar dig som vill arbeta med teknik, maskiner och växtodling, antingen som anställd eller som egen företagare. Under utbildningen får du lära dig att köra lantbruksmaskiner och sköta skolans växtodling. I verkstäderna får du praktiska kunskaper om reparations- och serviceteknik och till detta har du tillgång till vår välutrustade maskinpark. En stor del av den praktiska utbildningen sker vid skolan som har egna maskiner, verkstäder och åkermark.

Djurskötare passar dig som vill arbeta med lantbrukets djur, antingen som anställd eller som egen företagare. Under utbildningen får du lära dig att sköta lantbrukets djur, men också köra maskiner och odla de grödor som används som foder till djuren. I skolans djurstallar finns mjölkkor, grisar, köttdjur och får.

Maskinmekaniker passar dig som vill arbeta som maskinmekaniker med fokus på service och reparationer av lantbrukets och skogens maskiner, men även entreprenadmaskiner såsom grävmaskiner och hjullastare. Du får även lära dig att köra flera av dessa maskiner, något som efterfrågas av branschen. Utbildningen har tillgång till en stor maskinpark och en nybyggd verkstad. Branschen står inför stora pensionsavgångar och efterfrågan på maskinmekaniker för lantbruks- och skogsmaskiner är hög. Du kan börja arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare vid högskola eller universitet.

Skogsmaskinförare och Skogs- och viltvårdare
Inom inriktningen Skogsbruk utbildar vi Skogsmaskinförare och Skogs- och viltvårdare. Dessa utbildningar passar dig som vill börja arbeta inom skog direkt efter gymnasiet, eller som vill studera vidare vid högskola eller universitet, t.ex. till Skogsmästare.

Skogsmaskinförare passar dig som vill arbeta med maskiner i skogen, som anställd eller som egen företagare. Praktik och teori varvas för att du ska få goda kunskaper om skogsbruk och mycket praktisk erfarenhet av maskinkörning. Under utbildningen har du tillgång till vår högteknologiska maskinpark med moderna skotare och avverkningsmaskiner, du kan även lära dig att köra grävmaskin inom det individuella valet. En stor del av den praktiska utbildningen sker i skolans skogar vid Stora Segerstad och Herrestad. Skogsutbildningen har även tillgång till vår moderna skogs- och verkstadsanläggning – Skogens Hus – där det bl.a finns en stor verkstad och flera moderna skogsmaskinsimulatorer.

Skogs- och viltvårdare passar dig som vill kunna kombinera ditt skogsintresse med jakt och viltvård, som anställd eller som egen företagare. Under din utbildning har du goda valmöjligheter och läser bland annat kurser inom jakt och viltvård, skogsskötsel och virkestransport med skotare. Vår moderna maskinpark och de stora, viltrika skogsarealerna är en tillgång i undervisningen.

Naturturismföretagare
Inom inriktning Naturturism utbildar vi naturturismföretagare. Det här är utbildningen för dig som gillar friluftsliv och att göra saker med och för andra som delar ditt intresse för djur, natur och äventyrliga (eller avkopplande) upplevelser i skog och mark. Här får du en fullspäckad naturbruksutbildning med fokus på turism och värdskap, företagande, ledarskap samt service och bemötande i naturbruksmiljö. Utbildningen förbereder dig för ett yrke inom naturturism, t.ex. som naturguide eller egen företagare inom naturturism, eller för vidare studier vid högskola eller universitet. 

Visa mer

Inspireras

Reportage & Nyheter

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Stora Segerstad Naturbrukscentrum.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • NB
  • IMV
  • IMY
  • GS