Järna Naturbruksgymnasium

Kan man som enskild lantbrukare göra någonting åt de globala klimatförändringarna? Hur kan en liten bondgård i Sörmland vända syrehalten i Östersjön i en positiv riktning? Vilken betydelse har ekologisk odling och djurhållning i Sverige egentligen för Sydamerikas hotade regnskogar och tillgången på rent vatten i Afrika?

Att möta omfattande utmaningar med småskaliga lösningar kan låta som ett omöjligt projekt, men vi är övertygade om motsatsen – att vi som ett litet naturbruksgymnasium både kan och måste vara en plats där hållbarhet och mångfald är bärande värden i såväl teori som praktik.

Skolan följer det nationella Naturbruksprogrammet med inriktning Lantbruk och har en waldorfpedagogisk profil. Gården, som har funnits sedan 1400-talet, är belägen mitt i ett vackert kulturlandskap. Läget och gårdsmiljön skapar unika möjligheter i undervisningen.

Vi tar in max 16 elever per årskurs, och skolans litenhet är också vår styrka. Litenheten möjliggör för oss att driva ett verkligt personligt gymnasium, där vi har möjlighet att bemöta varje elevs individuella behov och intressen.

Utbildningen sker i en unik gårdsmiljö där du arbetar med får, häst och kor samt odling och skogsskötsel. Skolan är belägen i ett område rikt på ekologiska livsmedelsaktörer, vilket ger dig värdefulla lokala praktikmöjligheter under utbildningens lopp. En långpraktik på 3 månader förläggs på valfri ort och med valfri inriktning, antingen inom landet eller ute i världen. Skolan har ett världsomfattande kontaktnät vilket ger utbildningen en internationell prägel. Det egna köket serverar ekologisk mat av hög kvalitet och för de elever som bor i andra delar av landet erbjuds internatboende.

Vår utbildning är profilerad mot ekologisk odling och djurhållning, samt hållbar skogsskötsel. Hos oss får du lära dig att se helheten och fördelarna med ett ekologiskt hållbart lantbruk!

@blooming_boho har det vaaaaarmt på praktiken @ccwildliferefuge 🌞🐏🐴 #wildliferefuge #wildlifeforlife #wildlifeofinstagram

Chill med långhelg 🐑🌱🌻😎 #sheepsofinstagram #fårsomchillar #chillinlikeavillain

Dör sötdöden 😍 @blooming_boho hänger med en bebistvättbjörn på sin långpraktikplats 💕 #babyraccoon #babyraccoonsofinstagram #wildlifeforlife #wildliferefuge #söööt

Från Hennys långpraktik på Fjällbete i Åredalen 🌱🐑🐕🌞👌 #fjällbete #bordercollie #sheepofinstagram #bä