Berga Naturbruksgymnasium

Häst, hästsjukvård, nationell idrottsutbildning ridsport eller lantbruk på Berga

Berga är gymnasiet för dig som är intresserad av hästar, hästsjukvård, lantbruksdjur, lantbruk, natur och hållbar utveckling. Du väljer om du vill gå en praktisk utbildning som ger dig goda yrkeskunskaper eller en mer teoretisk utbildning som förbereder dig för fortsatta studier. Berga har internat med möjlighet att ta emot ca 100 boende.

• Yrkesexamen – för dig som vill ut i arbetslivet efter gymnasiet
  • Yrkesexamen med högskolebehörighet – för dig som vill ut i arbetslivet efter gymnasiet men samtidigt ha möjlighet till studier på högskola, till t ex veterinär.
  • Yrkesexamen med natur- eller samhällsvetenskaplig högskolebehörighet – för dig som vill ut i arbetslivet efter gymnasiet men samtidigt vill nå särskild områdesbehörighet för vidare studier på högskola.

Häst
På Berga får du goda kunskaper i hästkunskap samt inom en av profilerna ridning eller trav. Inom ridning tränar du hoppning och dressyr på din egen eller någon av skolans hästar och du har  möjlighet att bli diplomerad hästskötare. På skolan finns ridklubb, Berga Ryttarförening, vars medlemmar tävlar på egna eller skolans hästar. Berga samarbetar med de meriterade landslagsryttarna Jennie Larsson och Helena Persson. Inom travprofilen fördjupar du dina kunskaper inom trav med skolans travhästar varav några är starthästar.

Berga bedriver sin travutbildning på den närbelägna travanläggningen i Stav där det finns rundbana, 1000 m rakbana och fina träningsslingor. Elever som visar intresse och har kunskap kan gå licensutbildning inom trav eller monté på Solvalla. Berga har fibersand i vårt ridhus (20x60 meter) och på våra 2 ridbanor. samt motionsslinga, rakbana och naturvägar. Egen häst kan, i mån av plats, stallas upp i ett av Bergas elevstall.

Nationell idrottsutbildning, NIU med riksintag
Svenska Ridsportförbundet har certifierat Berga naturbruksgymnasium för NIU, inriktning ridsport (dressyr, hoppning och fälttävlan). NIU är en idrottsutbildning på gymnasiet där man har möjlighet att kombinera en gymnasieutbildning med att elitsatsa på sin sport.

Hästsjukvård
Studievägen passar bra om man planerar att vidareutbilda sig till djursjukvårdare eller att arbeta med hästar efter avslutade studier. Utbildningen genomförs i samarbete med det närbelägna djursjukhuset Evidensia i Stav. Här behandlar man främst skadade och sjuka hästar. Du har möjlighet att gå en D9-kurs.

Lantbruk
Lantbruket är en viktig del av naturens ekosystem och Bergas utbildning ger dig kunskaper om hur ett effektivt jordbruk kan drivas i samklang med miljön. Skoldagen växlar mellan klassrum och praktiskt arbete på Berga gård.

Utbildningen innehåller växtodling, lantbruksmaskiner, lantbruksdjur och småskaligt skogsbruk. På Berga finns främst nötkreatur och smågrisproduktion.

Introduktionsprogram
Programinriktat individuellt val (PRIV): Eleven är godkänd i Svenska/Svenska som andra språk och  Engelska eller Matematik samt i minst fyra andra ämnen. Du väljer mellan inriktningarna Häst eller Lantbruk.

Yrkesintroduktion: Vänder sig till elever som saknar behörighet till yrkesprogram. På YRK kan du inrikta dig mot Häst eller Lantbruk. Oavsett vilken inriktning du väljer kommer du att få goda grundläggande kunskaper inom naturbruk. Ungefär halva din skoltid arbetar du praktiskt, till stor del på vår egen gård.

Gymnasiesärskola
Naturbruksprogrammet för skog, mark och djur. Utbildningen ger bred kunskap inom praktiska arbeten med utemiljöer, markarbeten, hund och sällskapsdjur. Du får kunskaper som ger möjlighet till arbete samt klara av eget boende och ett aktivt socialt liv. Under utbildningen är minst 22 veckor praktik på platser som djuraffär, hunddagis, parkskötsel, kyrkogårdar och trädgårdar.

”Prova på”-tillfällen:
Håll utkik på vår hemsida!
OBS! anmälan till [email protected]

Informationstillfällen: Se datum och tider på vår hemsida samt i fältet till höger.

Du hittar oss på
Berga skolväg 1, 137 91 Västerhaninge (hållplats Berga gård)

Laddar...

Här kan skicka dina frågor till Berga Naturbruksgymnasium.

• NB
  • IM