Pedagogiskt arbete
Barn- och fritidsprogrammet

Gillar du att leda människor och att umgås med barn? Då kan inriktningen pedagogiskt arbete på Barn- och fritidsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Den ska förbereda dig för arbete till exempel som barnskötare i förskolan eller elevassistent i skolan.

Att pedagogiskt leda människor

Du kommer också få lära dig om människor som är i behov av särskilt stöd, kunskap om specialpedagogik, samt om olika funktionsnedsättningar. Du får också kunskaper om barns behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter.

Undervisningen ska utveckla din förmåga att möta och pedagogiskt leda människor.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen pedagogiskt arbete kan vara: elevassistent, förskollärare eller barnskötare

Några kurser på inriktningen pedagogiskt arbete

• Barns lärande och växande
  • Pedagogiskt arbete.