Socialt arbete
Barn- och fritidsprogrammet

Är du intresserad av människor och allas våra olikheter? Då kan inriktningen socialt arbete på Barn- och fritidsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge  dig kunskaper om sociala processer och förhållanden och om socialpolitiska områden. Den ska förbereda dig för arbete inom med till exempel funktionshinder eller bevakningsområdet.

Arbeta med sociala rättigheter eller säkerhet

Här får du kunskaper för att arbeta med funktionshindrade och människor i sociala svårigheter. Du kan också fördjupa dina kunskaper inom säkerhet och bevakning.

Du får lära dig vad som gör att människor får problem och på vilket sätt de kan få hjälp och stöd. Du lär dig om hur vi människor och samhället fungerar, tillsammans och var för sig, och vad som styr vårt handlande i olika situationer. Du får också kunskaper om vilka sociala rättigheter som vi har.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen socialt arbete kan vara: vårdare inom funktionshinderområde, väktare, personlig assistent, polis, brandman, socionom, förskollärare eller jurist.

Några kurser på inriktningen socialt arbete

• Socialt arbete
  • Sociologi.

Programplan för Barn- och fritidsprogrammet kan du se här>>

Skolor med inriktning Socialt arbete inom Barn- och fritidsprogrammet

• Riksgymnasiet för döva och hörselskadade

Örebro — Kommunal skola

Delaktighet – Gemenskap - Kompetens

• Karlbergsgymnasiet

Åmål — Kommunal skola

Vi på Karlbergsgymnasiet ser fram emot att tillsammans med dig utforma din utbildning och låta di...

• Nobelgymnasiet

Karlstad — Kommunal skola

Nobelgymnasiet är Värmlands största yrkesskola!

• Västerås Citygymnasium

Västerås — Friskola

En mångkulturell svensk skola med mänskliga rättigheter

• Ehrensvärdska gymnasiet

Karlskrona — Kommunal skola

Kapten på karibiskt kryssningsfartyg, spelguru eller plastikkirurg?

• Brinellgymnasiet

Nässjö — Kommunal skola

Brinellgymnasiet i Nässjö är kanske den enda skolan i landet med egen järnvägsstation!