Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Hantverksprogrammet

Gillar du att vara kreativ inom mode och frisyrer? Då kan inriktningen frisör, barberare och hår- och makeupstylist på Hantverksprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper om och färdigheter i olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom branschen. 

Frisörutbildningen ger både hantverkstekniska kunskaper och kunskaper som förbereder dig för företagande. I början av utbildningen utförs de praktiska momenten på dockhuvuden för att senare kunna utföras på modeller. Praktiskt och teoretiskt arbete varvas i alla kurser.

Frisyrdesign, olika tekniker och färgteori
Du kommer fördjupa dina färdigheter inom klippning, frisyrdesign, kundservice, hårvård, frisörkemi, permanent- och färgteori med olika tekniker. Dessutom får du kunskap om hårets och hudens uppbyggnad och vanliga hudsjukdomar. Betydelsefullt i utbildningen är även stil, form, service, ergonomi och miljö och du kommer att använda digitala tekniker för att dokumentera ditt arbete.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). Hela eller delar av gymnasial utbildning till Frisör kan även läsas som Lärling.

Utbildningen är i första hand en yrkesutbildning för dig som vill arbeta som frisör, barberare eller makeup artist/stylist men du har också rätt läsa de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. 

Efter gymnasiet ska du genomföra din företagsförlagda färdigutbildning. Detta innebär att du jobbar ett visst antal timmar efter avslutad gymnasieutbildning för att få avlägga gesällprov.

Några kurser på inriktningen frisör

  • Frisör 1
  • Material och miljö

Programplan för Hantverksprogrammet kan du se här >>

Skolor med inriktning Frisör, barberare och hår- och makeupstylist inom Hantverksprogrammet