Juridik
Ekonomiprogrammet

Har du ett stort intresse för rättvisa, juridik och ekonomi? Då är inriktningen juridik på Ekonomiprogrammet något du ska fundera över.

I inriktningen får du kunskaper om juridikens betydelse i vårt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt.

Inriktningen ska även utveckla din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.

EU-rätt, affärsjuridik och psykologi
Du fördjupar dig i rättsväsendets betydelse i samhället, hur det vuxit fram, hur det är organiserat och hur det fungerar. Du får också kunskap om våra grundlagar och EU-rätten.

En annan viktig del är affärsjuridik där du får kunskap om hur lagar och avtal påverkar olika affärsförhållanden. Gemensamt för de här kurserna är att du utvecklar en förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.

Inom juridik behöver du även kunskaper inom etik, filosofi, psykologi vilket är ämnen som du också kommer att läsa.

Efter gymnasiet har du högskolebehörighet och är väl förberedd för utbildningar inom juridik, ekonomi och samhällsvetenskap.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen juridik kan vara frivårdsinspektörjuristadvokat, polis, åklagare, ombudsman, lärare eller socionom.

Några kurser på inriktningen juridik

• Filosofi 1
  • Affärsjuridik
  • Rätten och samhället
  • Psykologi 2a

En fullständig programplan för EK kan du se här >>

Skolor med inriktning Juridik inom Ekonomiprogrammet

• Malmö Fria Läroverk

Här utgår vi från elevernas intressen och låter dem prägla hela skolan

• HV
    • HT
  • Thoren Business School Linköping

Thoren Business School - Affärsgymnasiet för dig som vill mer

• Karlstad Fria Läroverk

Här utgår vi från elevernas intressen och låter dem prägla hela skolan

• Tingvallagymnasiet

Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas i framtiden

• rig
    • HT
    • RL
    • VO
  • JENSEN gymnasium Lund

När eleverna själva tycker till i våra enkäter så är lärarna det som de tycker är allra bäst!

• JENSEN gymnasium Göteborg

Inom alla program samarbetar vi med universitet och näringsliv

• Klara Teoretiska Gymnasium Stockholm Östra

Vi vill inspirera och motivera dig till att överträffa dina mål.

• Hvilan i Uppsala

Till hösten 2021 planerar vi att öppna skola i Uppsala! Hvilan Gymnasium, som är en del av Hvi...

• CyberGymnasiet Stockholm

Välkommen till en skola där alla kan mer!

• HU
    • ES
    • HV
    • IMV