Masoud berättar om hur det är att plugga elteknik

Masoud går andra året på Elteknik på Praktiska Gymnasiet i Gamlestaden. Han tycker att programmet passar honom bra eftersom han lär sig bättre av att jobba praktiskt än läsa i böcker. Att ha fått möjligheten att spela fotboll under skoltid har också gett honom motivation att prestera bättre i skolan. Fotbollssamarbetet med Förortsakademin är unikt för Praktiska Gamlestaden. 

 

“Att lära sig praktiskt passar mig bättre än genom en bok”

 

Varför valde du att läsa elteknik på Praktiska gymnasiet Gamlestaden? 
Jag valde det för att jag gillar att jobba mycket praktiskt och att jobba med hus och bilar. Att arbeta praktiskt passar mig bättre än att lära mig allt från en bok.  

Vad får du lära dig på elteknik?
Under första året är vi mer i skolbänken och har teori och sedan är det mer praktiskt andra och tredje året. Under första året är det mycket vanliga ämnen som historia och religion också. 

Hur trivs du på skolan?
Vi har en bra klass med bra klasskamrater och lärare, vi hjälper varandra så vi kommer vidare i ämnena. Lokalerna är bra och elsalen har allt som vi behöver för att arbeta. Lärarna är bra och jag får hjälp när jag behöver. De kan förklara på olika sätt så att jag förstår. 

Hur är det att vara på praktik (APL)?
Det är mycket bra. Jag får göra allt som de andra elektrikerna också gör. Jag har fått dra kablar och koppla ihop el. Jag fick vara i en stor lägenhet och dra kablar och sen kolla så allt funkade. Jag får lära mig att lösa problem på riktigt. Mina arbetstider brukar vara mellan 7-16 med pauser och lunchrast.

Planerar du på att ansöka om utlandspraktik?
Jag vill gärna söka! Då ska jag söka till Spanien, Frankrike, Italien eller Tyskland. Jag vill till Spanien och gärna Barcelona för att få kolla på mitt favoritlag i fotboll – Barca.  För att få åka behöver man ha pass, god närvaro, bra engelska och vara motiverad. När man är där bor man ihop med andra utlandselever på en hostel/hotell. 

Vad vill du göra i framtiden? 
Ha mina 600 h arbetstimmar för att få elektrikercertifiering och ta en paus från plugget. Sedan vill jag läsa till elingenjör på universitetet,  troligtvis Chalmers. Jobba som bilmekaniker eller elektriker. Och jag vill bygga en egen elbil supersnabb som kan köra 400 km/h. 

Vad är det roligaste du fått göra under utbildningen?  
Det roligaste har varit alla nya vänner och de olika aktiviteterna som skolan fixat. Två gånger i veckan har vi fotbollsträning genom Förortsakademin. Det är lättare att plugga när man har rört på sig. Platserna i laget är kopplade till krav om god närvaro och kommunikation. Sedan har vi också varit och kollat på en IFK match och käkat hamburgare allihopa. 

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?
Kämpa på första året med det teoretiska kurserna. Det är det viktigaste året att klara av – sen blir det enklare. 

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet?
Det är bra om man gillar att läsa med mycket praktik. Har man inte alla kurser så kan man läsa dem vid sidan om och ändå få en gymnasieexamen och ett yrke.

 

Till Pratiska Gymnaiset Göteborg Gamlestaden ⇢