Vad vill du göra i framtiden?

Amelia flyttade från Tyskland till Sverige för drygt ett år sedan.
Nu fylls hennes dagar med bland annat traktorkörning, djurskötsel och odling på Järna Naturbruksgymnasium, där hon går andra året. 

Hur skulle du beskriva Järna Naturbruksgymnasium?

-Det är en liten, familjär skola med stor värme och trygghet där den teoretiska undervisningen är starkt förenad med den praktiska. 

Vad fick dig att börja här?

-Jag kom hit på en prova-på-dag och slogs av hur varma och välkomnande alla var. Känslan av trygghet fann sig direkt. Efter att ha gått i flera olika skolor vet jag hur ovanligt det är. 

Vad lär man sig här?

-Så mycket! Förutom de gymnasiegemensamma och högskoleförberedande ämnena får man teoretisk och praktisk kunskap om lantbruksdjur, natur, odling, maskiner, entreprenörskap m.m. Kunskapen blir någonting annat när det man lärt i klassrummet snabbt omsätts i praktik. Den sätter sig i kroppen och blir beständig. 

På ett år har jag dessutom lärt mig svenska! 

Hur ser en vanlig dag ut?

-Förmiddagen ägnas oftast åt teoretiska ämnen, som till viss del studeras i block. Det innebär att vi under en eller flera veckor läser ett ämne varje morgonlektion. Dessa block är lagda efter årstid. Det är t.ex. mycket trädgårdsodling på vår och höst när det är sådd och skördetid. 

Genom att intensivläsa kurser har jag som elev möjlighet att verkligen komma in i ämnet och utvecklas snabbt. Jag hinner inte glömma vad vi gick igenom under lektionen innan eftersom det bara gått en dag sedan sist. 

Klockan 10 får vi frukt och kl 12 serveras lunch, som elever och lärare äter tillsammans. Disken hjälps vi åt med enligt ett särskilt diskschema.

Eftermiddagarna ägnas åt praktiska ämnen som även de är anpassade efter säsong. Det kan vara flaskmatning av lamm, förflyttning av djur, stängsling, försådd, fyrhjuling, motor- röjmotorsåg, potatisplock, traktorkörning m.m.  

För vem passar utbildningen på Järna Naturbruksgymnasium?

-Utbildningen passar den som tycker om djur och natur och som inte är rädd för att jobba praktiskt - både självständigt och tillsammans med andra.

Hur är relationen mellan lärare och elever?

-Fantastisk! Du känner dig trygg och kan tala om allt med dem. De är glada, förstående och finns för dig som elev om du behöver extra stöd. Det är aldrig någon stress.

Hur är det att bo på internatet?

-Mysigt! Det känns fint att få vara del av en så tight gemenskap. Vi är som en familj som äter frukost, lunch och middag tillsammans och på tisdagar har vi bakkväll. Allt som oftast fyller vi ett helt buffébord med allt vi åstadkommit; kladdkakor, morotskakor, tårtor, småkakor, muffins … Om andan faller på dansar och samtalar vi ända fram till midnatt. Andra kvällar går vi som vill kvällspromenader tillsammans. 

Vad vill du göra i framtiden?

-Jag vill arbeta med något som har med djur och/eller natur att göra. Jag uppskattar verkligen att leva så nära både djur och natur som jag gör här. Att ta hand om, och umgås med fåren, hästarna och grisarna och att kunna gå ut i skogen eller ner till havet, som båda ligger precis intill skolan, betyder mycket för mig.