Celina Fathalla - om hur det är att gå på ProCivitas i Helsingborg

Celina läser sitt sista år på ProCivitas Helsingborg. Hon berättar om stämningen på skolan och vad man får ut av att vara med i Mentorsprogrammet i åk 3. 

Berätta om stämningen på skolan!
Jag upplever att det är en väldigt god stämning på vår skola och det har jag gjort sedan första dagen. Vi har ett begrepp som alla på skolan känner till och använder dagligen, vilket är ”procce-andan”. Precis som det låter så har vi en speciell anda för vår skola, en känsla av kärlek, gemenskap och roligheter. Under lektionstid så är det väldigt god arbetsro och man får mycket hjälp från både lärare och klasskamrater.

Hur är lärarna på skolan?
Personligen tycker jag att våra lärare är helt fantastiska! Deras förmåga att lära ut och förklara är otroligt. Det märks att de tycker om sitt jobb vilket även motiverar oss mer. Många lärare har även varit nominerade och vunnit olika priser såsom ”Sveriges bästa lärare” vilket man förstår varför när man haft chansen att få ha dem i tre år. Utöver det så är våra lärare underbara personer som även har blivit mina vänner. 

Berätta om Mentorsprogrammet!
Under årskurs 3 har man möjligheten att vara med i Mentorsprogrammet, jag har under mitt sista år varit en del av det och det ångrar jag definitivt inte. Det går ut på att man får en mentor från arbetslivet som man träffar ungefär en gång i månaden. Då får man chansen att ställa frågor om deras yrke, samt andra saker om vuxenlivet. I år har det varit flera olika evenemang; allt från middagar, till frukost med olika övningar och även intressanta föreläsningar. Jag som vill bli läkare fick den otroliga möjligheten att ha en läkare som mentor, som nu också är min vän. Efter många kloka råd så är jag extremt exalterad att få börja min resa mot läkare och kanske blir vi kollegor i framtiden. 

Vad är dina tips till en elev som ska välja gymnasium?
Det är viktigt att komma ihåg att man ska välja sitt egna val, man ska alltså lyssna till sitt eget hjärta och inte på vad kompisar säger eller vad ens föräldrar vill, för i slutändan handlar det om ens egna framtid. Jag rekommenderar starkt att man besöker skolorna på öppet hus samt skuggar elever för då får man en verklig bild av hur det är att gå på just det gymnasiet.