Design och sömnadstekniska utbildningen

Design och sömnadstekniska utbildningen är en ny riksrekryterande yrkesutbildning på gymnasiet och passar dig som vill arbeta som sömmerskamönsterkonstruktörsassistent eller designassistent. Utbildningen startar för första gången hösten 2025.

Att utbildningen är riksrekryterande betyder att elever från hela Sverige söker till den på samma villkor och att de elever som antas har rätt till ekonomisk hjälp för att hjälpa till att bekosta boende på skolorten.

Det här lär du dig under gymnasiala Design och sömnadstekniska utbildningen

Under dina studier får du bland annat:

  • Lära dig att skapa kläder, från idé till färdigt klädesplagg.
  • Du får lära dig att formge kläder utifrån kunders önskemål
  • Lära dig att skapa mönster och använda olika sömnadstekniker vid tillverkningen av kläder.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett en gymnasieutbildning. Se skolverket.se.

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av den här utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas för APL, arbetsplatsförlagt lärande. Under APL får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått under utbildningen; du skaffar dig också erfarenheter av att arbeta, kontakter och referenser som du kan ha nytta av när du, efter gymnasiet, söker jobb.

Du kan börja jobba direkt efter den här utbildningen.

Vilken yrkeskompetens du får beror på vilken kombination av ämnen och nivåer du läser som en programfördjupning. Exempel på möjliga yrken: sömmerska, mönsterkonstruktörsassistent, designassistent.

Vad kan jag läsa efter min gymnasiala Design och sömnadstekniska utbildning?

Efter din examen kan du söka läsa vidare inom olika skolformer, bland annat på en folkhögskola, högskola/universitet eller inom yrkeshögskola.

Du har rätt att under den här utbildningen läsa de ämnesnivåer i svenska eller svenska som andraspråk och engelska, som krävs för grundläggande högskolebehörighet till svenska högskole/universitetsutbildningar. Du kan också, genom valbara delar av utbildningen, skaffa sig särskild behörigheter till många eftergymnasiala utbildningar.

Exempel på yrken