Vilma berättar om hur det är att plugga till snickare

Vilma går andra året på Bygg och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad. Hon brukar ofta hänga i skolans verkstad där eleverna titt och tätt får in beställningar på olika projekt. Dom har bland annat fått snickra ihop lekstugor och en bastu.

 

“APL:en lockade!”

 

Varför valde du Husbyggnad?
Jag valde husbyggnad för att det är ett praktiskt arbete och det lät som ett kul program. Ingen i familjen har jobbat i branschen innan men tyckte det lät som ett roligt jobb helt enkelt. Jag trivs med att få blanda teori och praktiken, det var framför allt APL:en som lockade. Jag trivs väldigt bra med mitt val och jag vet att det är detta jag vill hålla på med efter skolan. 

Hur är det att plugga på Praktiska Gymnasiet Skellefteå?
Vi brukar ofta vara i verkstaden och jobba på olika projekt. Vi får in lite beställningar som vi ska bygga då och då, vi har gjort lekstugor och en bastu bland annat. Det är trevliga människor på Praktiska Skellefteå, både elever och lärare. Det är en mindre skola vilket gör att alla känner varandra. 

Hur är det att vara på praktik (APL)?
Det är kul med praktiken! Jag har redan fått ett sommarjobb på kommunen tack vare hjälp från skolan. Jag ska få hjälpa till med lite olika projekt för dom under sommaren som jag ser fram emot. 

Vad vill du göra efter studenten? 
Efter studenten vill jag börja jobba direkt inom bygg, men man får se vad som händer. Min plan är att jobba några år och sedan funderar jag på att plugga vidare. Jag vill börja med att prova på olika saker när jag jobbar för att hitta det jag tycker är roligast samt att jag får bra erfarenheter. Jag läser till grundläggande högskolebehörighet just nu men jag vet inte vad eller om jag kommer plugga vidare. Men jag tänkte att det var lika bra att läsa det nu så att jag har valmöjligheten senare i livet. 

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?
Det gör ingenting om du skulle välja fel, du har tid på dig att komma på vad du vill. Tänk på vad du tycker är roligt att göra och försök hitta ett program där du får göra just det. Om man exempelvis tycker om att rita kanske man ska välja något inom det. Prata med folk som både pluggar och har pluggat det du funderar på för att få mer info.

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet Skellefteå?
Jag tycker man ska söka till Praktiska Skellefteå då det är en bra skola för dom som trivs med lite mindre klasser. Här känner alla varandra och lärarna kommer en nära, dom förstår en. Har man något problem så får man alltid hjälp. Det är en bra skola tycker jag.

 

Till Praktiska Gymnasiet Skellefteå ⇢