Topp 5 Sveriges mest sökta gymnasieprogram

Topp 5 Sveriges mest sökta gymnasieprogram

Senast uppdaterad 2024-11-11

Varje år ansöker över hundra tusen blivande gymnasielever till sina drömprogram. Valet är inte avgörande för din framtid men det skapar en tydligare väg mot det du vill göra sedan. Vill man läsa vidare efter gymnasiet kan det vara bra att kolla på ett mer brett program, som till exempel samhällsprogrammet. Här nedan finner du en lista över vilka program som är dem mest eftersökta under 2024 och tips på jobb efter avslutad gymnasieutbildning.

Här är dem mest sökta programmen i Sverige 2024

1 Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsprogrammet är klassat som en bred och högskoleförberedande utbildning. Det är alltså en väldigt bra grund till om du vill studera vidare på universitet eller högskola. Några av inriktningarna kan vara: Beteendevetenskap, samhällsvetenskap och media.

Jobb du kan satsa på efter avslutad utbildning:

2 Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet räknas också som en bred utbildning, stora skillnaden är att man i detta program fokuserar mycket på matematik och vetenskap. Här riktar man in sig på naturvetenskap (som är en av de äldsta inriktningarna) och naturvetenskap/samhälle.

Jobb du kan satsa på efter avslutad utbildning:

3 Teknikprogrammet (TE)

Under teknikprogrammet går man djupare in på fysik och matematik, men även teknisk produktion och design. Programmet har flera olika inriktningar, som till exempel Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, och Teknikvetenskap.

Jobb du kan satsa på efter avslutad utbildning:

4 Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet tar dig igenom samhälls- och företagsekonomi, men inkluderar även juridik. Något som ofta inkluderas under ekonomiprogrammet är UF, ung företagsamhet, där eleverna själva ska skapa ett företag och komma upp med en affärsplan.

Jobb du kan satsa på efter avslutad utbildning:

5 Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Fokus på vård- och omsorgsprogrammet ligger på sjukvård och omsorg. Här får du hjälp med den grundläggande kunskap du behöver för att senare jobba med människor, hälsa och medicin. På vård- och omsorgsprogrammet har dem inte inriktningar utan fördjupningskurser som du väljer baserat på vad du vill jobba med efter utbildningen.

Jobb du kan satsa på efter avslutad utbildning:

Skriven av Gymnasieguiden.se.