Skolan som blev ett andra hem

När Rasmus Fröderberg - tidigare elev på Nordiska Musikgymnasiet - tänker tillbaka på sin gymnasietid, minns han den varma och välkomnande atmosfären. Skolans format gjorde det enkelt att bygga starka relationer till både klasskamrater och lärare.

Det var framförallt gemenskapen som gjorde Rasmus tid på Nordiska Musikgymnasiet så minnesvärd. Konst och musik har en förmåga att föra människor samman och bygga starka och genuina relationer och du studerar inte bara tillsammans med dina klasskamrater här. Ni övar, musicerar och upplever fantastiska saker tillsammans i skolans hemtrevliga miljö. 

Rasmus berättar att det är lite över åtta år sedan han gick upp för trapporna och in på skolans vackra innergård för första gången. Han minns alla skratt han delat med sina vänner både mellan och under lektionerna. Även övningstimmarna, som resulterade i den obeskrivliga känslan av att äntligen få visa upp alla nyvunna färdigheter på de återkommande instrumentredovisningarna. Han minns även känslan innan konserterna. En avlägsen uppvärmning i bakgrunden, nervöst kallprat eller koncentrerad tystnad. Oavsett hur minuterna innan entrén spenderades fanns en speciell samhörighet där dina klasskamrater och lärare som står bakom dig, och skickar med dig ett par uppmuntrande ord innan du tar plats på scenen.

Som elev på Nordiska Musikgymnasiet kommer du möta engagerade lärare och en driven rektor som gör allt för att du ska trivas och utvecklas. Utöver lektioner i ditt huvudinstrument får du även sjunga kör, spela i ensemble och utveckla dina kunskaper inom gehörs- och musiklära. Inom ramen för studierna får du även chansen att uppträda på flera av de många konserterna eller redovisningarna som skolan anordnar både på sin hemmascen och på externa scener i Sverige och utomlands. Du kan även välja till kurser inom arrangering och komposition, ensembleledning och dirigering samt fördjupningskurser inom musikteori och kör. Eller varför inte lära dig ett biinstrument? Allt detta och mycket mer kan du förvänta dig under dina tre år.

Nu har Rasmus återvänt till Nordiska Musikgymnasiet, dock inte som elev, utan som lärarpraktikant. Han tycker det är härligt att träffa alla nya elever och bli påmind om hur det själv var att vara elev. Han förbryllas än idag hur en så liten skola kan rymma så mycket. Nordiska Musikgymnasiet är en skola som verkligen lever upp till sitt motto, “den lilla skolan med de stora visionerna”.