Nils går Teknikprogrammets 4:e år på Sundsvalls gymnasium
Mitt i serverhallen på Västermalm, Sundsvalls gymnasium står Nils fullt upptagen med att koppla upp sig mot det nätverk han byggt helt själv.
Varför valde du att gå ett 4:e år på Teknikprogrammet
– När jag läste sista året kom intresset för att läsa påbyggnadsåret (T4) för att få en så bred utbildning som möjligt.
Vad är det bästa med Te4?
– Vi har lektioner i projektform och mycket av vår tid lägger vi på att arbeta med utrustning i serverhallen. Vi har lektioner i skolan ungefär till sportlovet och sedan är det 10 veckors APL (praktik) på ett IT-företag i Sundsvall.
Alla som gått Te4 får jobb direkt efter utbildningen och vi är väl förberedda för både de teoretiska och praktiska momenten som till exempel felsökning och ingenjörsmetodik. Men det allra bästa med utbildningen är nog ändå gemenskapen vi har här på Te4.
Hur ser en vanlig dag på Te4 ut?
– Dagarna startar med morgonmöte kl. 8:30 där projekten fördelas och sedan följs upp i slutet av dagen. Varje elev ansvarar för sitt uppdrag och om man har frågor eller behöver råd vänder man sig till chefen, i vårt fall till läraren. Detta arbetssätt gör det lättare att sedan gå ut på APL.
Är Teknikprogrammet så svårt och tufft som det ibland sägs?
– Om man har ett stort intresse för exempelvis problemlösning, som jag har, så kommer motivationen av sig själv. Att vilja lära sig mer varje dag gör att skolan känns rolig att gå till.
Vem skulle du rekommendera att söka Teknikprogrammet?
– Alla som är intresserade av ett väldigt brett program. Man stänger inga dörrar och är väl förberedd för universitet och högskola, oavsett och du vill läsa mot design eller mot tekniska områden. Även om det ser ut som en väldigt stor skola så har vi vår korridor med våra klassrum där vi har våra lektioner, en liten skola i skolan, kan man säga. Dessutom så har vi ju de bästa lärarna, avslutar Nils.
Reportage från
Teknikprogrammet på Sundsvalls gymnasium - för alla som är intresserade av en bred utbildning
Sök reportage
Bli medlem och få hjälp
Bli medlem och skapa "min gymnasieguide". Favoritmarkera skolor, utbildningar eller påminnelser om öppna hus, gör tester och ställ frågor till vår SYV!
Testa dig och få hjälp
Känns det svårt att komma igång med valarbetet? Gör vårt test för att få inspiration och kanske nya tankar inför ditt gymnasieval.
Gymnasievalet steg för steg
Förväntan, stress, ångest eller lycka...? Känslorna är många inför valet, men ta det lugnt och försök göra en plan så blir det säkert bra. Kolla in vår checklista för tips.
Behöver du vägledning?
Har du full koll eller är det något du undrar över? Vår studie- och yrkesvägledare hjälper gärna till att reda ut dina funderingar. Svaret finns inom några klick!.