Miranda berättar om att plugga Hår- och makeupstylist

På Praktiska gymnasiet Liljeholmen går Miranda andra året på Hantverksprogrammet med inriktning hår och makeupstylist. Hon trivs bra på den familjära skolan och tycker att skolan ger henne allt i ett, både jobb och utbildning samtidigt. 

 

“På praktiska får jag allt i ett, både jobba och plugga”

 

Varför valde du Hantverksprogrammet? 
När jag var yngre tänkte jag först inte gå gymnasiet, jag kände att skolan inte var min grej. Egentligen inte för att jag inte gillar att plugga, men jag ville börja jobba. Men sen hittade jag hår- och makeupstylist och det kändes rätt. Jag har ett intresse för det och då kändes det kul. Att det dessutom var lärling kändes viktigt för mig eftersom jag vill jobba och få socialisera mig inom den branschen jag jobbar i. Det är en konkurrerande bransch, man måste ha kontakter och erfarenheter. På Praktiska får jag allt i ett, jag får plugga samtidigt som jag får jobba med något jag gillar. 

Vad har du fått lära dig på inriktningen Hår och makeupstylist?
Första året hade vi en del vanliga kurser som natur, engelska och matte. Det är bra för de utformar matten efter makeupbranschen. Vi får använda kalkylark och beräkna omkretsen och symmetrin i ansiktet och så. Sedan får vi också lära oss om entreprenörskap, vi fick testa att starta ett företag men utan att köpa in nått. Vi undersöka alla kostnader och hur det fungerar att starta eget företag. Vi har också fått lära oss hudtyper, hudsjukdomar och hur de ska bemötas när vi sminkar. Även hur man sminka olika ansiktsformer som ögon, man kan ju inte sminka alla på samma sätt och detta gäller även färgval. Vi får också lära oss mycket om grunderna och faktan bakom allt. Som varför det är viktigt att tvätta borstarna och sprita allt och varför vi har olika trender. Sen har vi lärt oss olika håruppsättningar och frisyrer. 

Vad tycker om skolan?
Jag tycker mycket om skolan och att det är så familjärt. Det är lugnt och det finns alltid nån man kan prata och umgås med. Jag trivs bra i klassen, det är bara tjejer och mentorerna har varit duktiga på att skapa sammanhållning i klassen. Direkt när det är nått så pratar vi om allt direkt, alla hjälps åt för att lösa saker. 

Vad tycker du om lärarna?
Vi har lärare som verkligen genuint bryr sig om oss elever och vill att vi lyckas och vill vara med hela vägen. Vi har lärare som påminner och som förstår att alla är människor, man vet alltid vart information finns och vem man kan kontakta. Alla är som en familj, man kan känna sig trygg. Vi har nära kontakt med mentorerna och det är jätteskönt att alltid kunna höra av sig om det är något. Man kan skicka ett sms om man undrar nått och det är väldigt bra när man är på praktiken att man kan höra av sig. 

Var du och träffade skolan innan du började? 
Jag ville verkligen gå på Praktiska Liljeholmen. Så när jag var där på öppet hus så träffade min mentor och pratade med henne. Jag kände mig verkligen välkommen och taggad redan då. 

Hur är det att vara på praktik (APL)?
Det är fantastiskt! Det är så kul att jag har fått chansen att jobba och träffa personer. Jag tycker egentligen att alla borde ha praktik. Jag lär mig otroligt mycket av att jobba och vara på plats. Jag växer väldigt mycket som person av det. Jag har fått vänner på min praktik, det känns som en trygghet att komma till praktiken. Det blir en paus och en avlastning från skolan. Jag har praktik på en sminkbutik där jag känner att jag utvecklas. Jag vill veta mer om allt bakom som produktutveckling och marknadsföring. Som hur man tänker inom branscher och hur fungerar i stora företag. Nu får jag hjälpa till med försäljning, fronta varor och utbilda mig inom olika produkter. 

Ska du göra utlandspraktik? 
Ja det ska jag! Jag ska till Italien i höst. Vi ska vara borta i tre veckor och det ska bli superhäftigt att få ser hur man jobbar i andra länder. 

Vad vill du göra i framtiden?
Jag drömmer om att få jobba inom smink och planera event. Att få fronta företag med smink och lite mer marketing. Jag skulle också vilja bli egenföretagare någon gång, men det får komma när det kommer. Jag har valt till högskoleförberedande kurser så jag tror jag kommer plugga vidare, men jag vet inte inom vad än. Jag har funderat lite på entreprenörskap eller säljkurser. Jag känner att jag inte vill stressa kring det eftersom jag får jobb direkt efter studenten. Det känns bra att att ha en färdig yrkesexamen och kunna plugga vidare efter studenten. Jag får samma utbildning som andra skolor men får pengar och erfarenhet samtidigt. Att jag redan har två års erfarenhet när jag tar studenten är perfekt. Jag kan jobba och plugga vidare samtidigt sen. De som läser annat måste nästan plugga vidare. Nu jag får lära mig att plugga och jobba samtidigt och det kommer vara bra för framtiden. 

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?
Välj något som du har ett intresse för, resten kommer att lösa sig. Du kan välja ett yrkesprogram och ändå plugga vidare sen. Våga göra det du vill. Då blir det gymnasiet mycket roligare! 

 

Till Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen ⇢