Guide: Att flytta hemifrån för att gå på gymnasiet

Att vilja flytta hemifrån i samband med gymnasiestudier är en tanke som många unga har. Det kan vara ett steg mot mer självständighet, men det kommer också med en hel del praktiska och ekonomiska utmaningar. Här är en guide som kan hjälpa dig att förstå vad som krävs för att flytta hemifrån under gymnasiet, samt fem tips för hur du kan övertala dina föräldrar att gå med på det.
Vad innebär det att flytta hemifrån under gymnasiet?
För en gymnasieelev är det inte alltid möjligt eller enkelt att flytta hemifrån. Eftersom du inte är myndig, är det dina föräldrar eller vårdnadshavare som bestämmer var du ska bo. Det innebär att även om du får en plats på en gymnasieskola långt från hemmet, kan det bli svårt att bo där om dina föräldrar inte är med på det.
Det finns vissa situationer där det är mer naturligt att flytta hemifrån, som när:
- Du kommer in på en gymnasieskola utanför pendlingsavstånd (t.ex. om det inte finns någon skola med den utbildning du vill ha där du bor).
- Du söker till en riksrekryterande utbildning, eller till en nationell inriktning som inte finns inom pendlingsavstånd.
- Du kommer in på en Nationell Idrottsutbildning (NIU) för elitsatsande idrottare.
I de här fallen kan du få ekonomiskt stöd via Inackorderingsbidrag eller tillägg, men det är viktigt att vara medveten om att detta inte täcker alla kostnader för att bo på skolorten. Dina föräldrar kan behöva betala en stor del av boende och övriga utgifter.
Vad du behöver tänka på innan du söker gymnasium
Innan du söker till en gymnasieskola långt bort från hemmet, är det viktigt att du och dina föräldrar är överens om hur flytten ska gå till. Här är några saker att tänka på:
- Se till att dina föräldrar är med på att du flyttar och att de är medvetna om de praktiska och ekonomiska kostnaderna.
- Kolla om skolan har elevboenden (internat), men var medveten om att platserna är begränsade och att det kan finnas regler kring när du måste åka hem till föräldrarna (helger, lov, etc.).
- Om du söker till en utbildning som inte har elevboende, behöver du eller dina föräldrar hitta och betala för en annan bostad på skolorten.
5 Tips för att Övertala Dina Föräldrar
-
Förbered en budget
Visa att du har förstått de ekonomiska aspekterna av att flytta hemifrån. Räkna på hur mycket det kommer att kosta för både dig och dina föräldrar (boende, mat, transporter, försäkringar etc.). Du kan även undersöka möjligheten till ekonomiskt stöd, som Inackorderingsbidrag. - Visa att du är ansvarsfull
Dina föräldrar kanske oroar sig för din självständighet. Visa att du har tänkt igenom hur du ska klara dig på egen hand – exempelvis hur du ska hantera städning, matlagning och andra hushållsbestyr. Att vara ansvarsfull och visa att du är beredd att ta på dig detta ansvar kan hjälpa till att få dem på din sida.
- Förklara varför det är viktigt för din framtid
Fokusera på de positiva aspekterna för din utbildning och framtid. Förklara varför det är viktigt för dig att studera på den specifika skolan, och hur det kan påverka din karriär och utveckling. Om du kan visa att detta beslut är ett steg mot att nå dina långsiktiga mål, kan dina föräldrar vara mer benägna att stödja dig.
- Förbered en plan för hur du ska bo
Om du vill flytta hemifrån för att gå på en gymnasieskola långt bort, behöver du ha en konkret plan för var du ska bo. Det kan vara genom att ansöka om elevboende eller hitta en lägenhet. Att visa att du har tänkt på dessa praktiska detaljer kan hjälpa till att öka föräldrarnas förtroende för att du är redo för flytten.
- Involvera dem i processen
Se till att dina föräldrar är med i beslutet. Gå igenom alternativen för boende och kostnader tillsammans, och låt dem vara en del av beslutsprocessen. Ju mer de känner att de är en del av beslutet, desto mer benägna är de att stödja dig. Visa också att du är öppen för deras tankar och oro, och att ni kan hitta en lösning tillsammans.
Hänvisningar/lästips:
Reportage från
Sök reportage
Bli medlem och få hjälp
Bli medlem och skapa "min gymnasieguide". Favoritmarkera skolor, utbildningar eller påminnelser om öppna hus, gör tester och ställ frågor till vår SYV!
Testa dig och få hjälp
Känns det svårt att komma igång med valarbetet? Gör vårt test för att få inspiration och kanske nya tankar inför ditt gymnasieval.
Gymnasievalet steg för steg
Förväntan, stress, ångest eller lycka...? Känslorna är många inför valet, men ta det lugnt och försök göra en plan så blir det säkert bra. Kolla in vår checklista för tips.
Behöver du vägledning?
Har du full koll eller är det något du undrar över? Vår studie- och yrkesvägledare hjälper gärna till att reda ut dina funderingar. Svaret finns inom några klick!.