På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Räkna ut ditt meritvärde (betygspoäng)!

Längst ned på sidan finner du räkneverktyg där du kan fylla i dina grundskolebetyg och få fram ditt Meritvärde (Mtv).

Information på den här sidan handlar om konkurrens vid ansökan till gymnasiala (nationella) program - både högskoleförberedane gymnasieprogram och yrkesprogram.

Ditt meritvärde (Mtv) är summan av dina 16 bästa betyg från grundskolan.
Från och med 2014 kan även det 17:e betyget (i Moderna språk som läses inom ramen för språkval) räknas in utöver de 16 betygen och därmed kan man få max 340 Mtv = "poäng som utgör Meritvärde". Det är, alltså, endast betyg i Moderna språk /språkval/ som kan räknas in som det 17-de betyget.

Till konstnärliga utbildningar som t.ex. musik, dans, teater kan uppvisningar eller auditions erbjudas att delta i. Inför antagning till spetsutbildningar erbjuds det oftast färdighetsprov. Auditons och färdighetsprov betygsätts med poäng av juryn eller av de ansvariga för utbildningen och de poängen läggs till betygspoäng. På så sätt kan Mtv som ger plats på konstnärliga och spetsutbildningar bli högre än 340. 

Konkurrens om utbildningsplats på gymnasiet
Om antal sökande till en viss utbildning är färre eller lika med antal platser på utbildningen så får alla behöriga en plats på utbildningen. 
När det är fler sökande än antal platser på en viss utbildning gör Antagningskansliet ett urval och de elever som har högst Mtv (Meritvärde) kommer in. De övriga sökande ställs i reserv.

För att höja sina chanser att komma in på sitt första alternativ i gymnasievalet, bör man sträva efter högre betyg. Det är bra att plugga mycket men kanske ännu bättre att plugga smart.

Hur sätter lärare betyg? Undrar du det, se Skolverkets videofilm som svarar på den frågan - här>>> är snabblänk till filmen.

Ditt meritvärde: