Räcker dina betyg? Antagningsstatistik

I den preliminära antagningen (februari) söker man till gymnasiet med höstterminens betyg. Det preliminära antagningsbeskedet visar inte med säkerhet om du kommer in eller inte utan det är det slutligtiga beskedet som kommer i juli som verkligen visar om du har kommit in på den skola och utbildning du önskar.

Vid det slutgiltiga beskedet i juli tittar man på slutbetyget (från juni) och ser om dina poäng fortfarande räcker för att komma in på den utbildning och skola du sökt.

Ibland kan antagningspoängen förändras mellan det preliminära valet i februari och det slutgiltiga beskedet. Det beror på hur många som har sökt en viss utbildning/skola och hur höga poäng de som sökt hade.

Du söker till gymnasieskolan med betygspoängen av dina 16 bästa betyg. Om du har betyg i modernt språk inom ramen för språkval så har du 17 betyg. I sådant fall söker du med poängen av dina 17 bästa betyg.

Här kan du räkna ut ditt meritvärde.

För att se tidigare års preliminära och slutliga antagningsstatistik besök ditt antagningskanslis hemsida.
På www.antagningskanslier.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga antagningskanslier i Sverige.

Tänk på att vilket meritvärde (betyg/poäng)) som krävs för att bli antagen kan variera från år till år. Det beror på olika faktorer, bland annat hur många som söker, vilka betyg eleverna som söker har, hur populär skolan är och hur många elever som tas in på programmet och skolan.

På FrågaSYV.se hittar du mer information om gymnasievalet. Du har också möjlighet att ställa frågor till studie- och yrkesvägledare som svarar nästan på en gång.