Mycket kort anmälningsperiod till högskoleprovet!
Högskoleprovet, som hålls två gånger per år, är frivilligt men kan vara användbart både för högskoleantagning och i andra sammanhang. Provet hösten 2024 äger rum den 20 oktober, med en kort anmälningsperiod mellan 13–20 augusti. För att få bästa möjliga upplevelse rekommenderas god förberedelse, som att ta med legitimation, nödvändiga skrivverktyg och lunch.
Högskoleprovet hösten 2024
Datum för högskoleprovet hösten 2024
Högskoleprovet kan man i Sverige skriva två gånger om året. Under hösten 2024 äger HP rum söndagen den 20 oktober. Här kan man se på vilka platser man kan skriva högskoleprovet.
Det är frivilligt att göra högskoleprovet (HP), men det finns fördelar även om man inte söker till en högskoleutbildning, kan man ändå ha nytta av att ha gjort HP (man kan uppge resultatet i sin CV, när man sker jobb) och om man ej söker till högskola/universitet samma år, kan man använda sig av HP-resultatet i framtiden (resultatet är giltigt i 8 år).
Anmälan
Här anmäler du dig till högskoleprovet. OBS! Kort anmälningsperiod: 13 - 20 augusti 2024. Det går inte att anmäla sig efter det att anmälningsperioden har slutat; i så fall får man anmäla sig till nästa gång provet äger rum.
Praktiska tips
1. Se till att du har en giltig legitimation med dig till Högskoleprovet; om du inte kan uppvisa en giltig legitimation, får du göra provet i alla fall, men du får inte något resultat (skulle olyckan vara framme & du har glömt "leg" hemma eller tappat den på vägen till provet, råder vi att göra provet i alla fall - för träningens skull; avgiften som sedan våren 2023 är höjd till 550 kronor får du i vilket fall inte tillbaka).
2. Kom i tid (provåk innan, så att du vet hur lång tid det tar och tänk även på att en tidtabell för kollektivtrafik på helgerna är oftast annorlunda mot vardagar) - högskoleprovet görs på helgerna (på våren - på en lördag; och på hösten - på en söndag).
3. Bra att ta med sig: en lång genomskinlig linjal, suddgummi och penna; tilltugg och dricka.
4. Undersök om det finns ett ställe i närheten av provlokalen där du kan äta lunch (tänk på att lunchrestautanger som håller öppet på vardagar, kanske inte är öppna på dagtid under en helgdag). Om det finns ett matställe i närheten av provlokalen, kan det finnas många hungriga där just då och du kanske inte hinner köpa mat och äta den innan rasten är slut. En bra idé kan därför vara att ta lunchlådan med sig!
Gymnasieguiden.se önskar alla som kommer göra högskoleprovet LYCKA TILL!
Hänvisningar/lästips:
fragasyv.se/info/hogskoleprovet
framtid.se/bloggar/hogskoleprovet
studera.nu/hogskoleprov
Reportage från
Sök reportage
Bli medlem och få hjälp
Bli medlem och skapa "min gymnasieguide". Favoritmarkera skolor, utbildningar eller påminnelser om öppna hus, gör tester och ställ frågor till vår SYV!
Testa dig och få hjälp
Känns det svårt att komma igång med valarbetet? Gör vårt test för att få inspiration och kanske nya tankar inför ditt gymnasieval.
Gymnasievalet steg för steg
Förväntan, stress, ångest eller lycka...? Känslorna är många inför valet, men ta det lugnt och försök göra en plan så blir det säkert bra. Kolla in vår checklista för tips.
Behöver du vägledning?
Har du full koll eller är det något du undrar över? Vår studie- och yrkesvägledare hjälper gärna till att reda ut dina funderingar. Svaret finns inom några klick!.