Lärlingsutbildning i gymnasieskolan: En guide till arbetsplatsförlagt lärande

Lärlingsutbildning i gymnasieskolan: En guide till arbetsplatsförlagt lärande

Senast uppdaterad 2025-01-15

På många gymnasieskolor är det möjligt att läsa ett yrkesprogram som gymnasial lärling. En elev som går lärlingsutbildning i gymnasieskolan (eller i Anpassad gymnasieskolan) gör minst hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser.

Hur fungerar en lärlingsutbildning?

En lärlingsutbildning kan påbörjas första, andra eller tredje läsåret på gymnasiet. Från och med det läsår man börjar sin lärlingsutbildning kommer man att gå minst halva sin utbildning på en eller flera arbetsplatser. En gymnasial lärling förväntas få samma kunskaper som de elever som läser ett skolförlagt yrkesprogram.

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att man går en annan utbildning, utan enbart att man lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser lärlingar de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som behövs i det aktuella yrket.

Skillnaden mellan lärlingsutbildning och traditionell yrkesutbildning

Den största skillnaden mellan lärlingsutbildning och traditionell (skolförlagd) yrkesutbildning är att gymnasial lärling blir en del av ett arbetslag på en arbetsplats, där man gör det mesta av sin yrkesutbildning, och på så sätt får en in en fot i arbetslivet. Yrkeslärare från skolan bör etablera nära kontakt med elevens handledare på arbetsplatsen och eleven förväntas vara aktivt delaktig i utformningen av sin lärlingsutbildning.

En av fördelarna med att vara lärling är att eleven både får en yrkesexamen från gymnasieskolan och goda kontakter inom arbetslivet.

Det skiljer sig mycket mellan skolorna vad det gäller möjlighet att vara lärling. En del skolor erbjuder enbart traditionell (skolförlagd) yrkesutbildning. Andra skolor erbjuder enbart lärlingsutbildning på alla eller några av sina yrkesutbildningar. Det finns även skolor där elever får välja att läsa som lärling eller på det traditionella sättet (skolförlagd yrkesutbildning med 15 veckors APL = arbetsplatsförlagt lärande).

En gymnasial lärling läser, precis som alla andra gymnasieelever på ett yrkesprogram, de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolestudier.

Studieekonomi

Lärlingsersättning kan du få för en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram. Pengarna ska gå till de extra kostnader för måltider och resor som du kan ha när du är ute på en arbetsplats.
Från januari 2025 höjs lärlingsersättningen till 1.500 kronor per månad. Lärlingsersättningen får du utöver studiehjälpen, under den tid som du studerar och har ett utbildningskontrakt (som brukar också kallas för "lärlingskontrakt").
Om ditt utbildningskontrakt gäller hela läsåret och du studerar på heltid, får du lärlingsersättning för nio månader per år. För mer information om vem som har rätt till lärlingsersättning och hur man ansöker - läs på CSNs hemsida.

Ytterligare information

För mer information om lärlingsutbildning inom den svenska gymnasieskolan besök skolverket.se