Wilhelm Haglunds Gymnasium

Plugga vidare eller börja jobba?

På Wilhelm Haglunds gymnasium behöver du inte välja! Vi är en liten friskola som ägs av Sandvik AB och Östhammars kommun och erbjuder det treåriga industritekniska programmet med inriktning produkt- och maskinteknik. Våra två inriktningar gör att utbildningen passar både dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet och dig som har tänkt plugga vidare på högskolan.

Om du väljer yrkesförberedande inriktning går du ut med examen som CNC-operatör till en arbetsmarknad som behöver dig. Självklart kan du läsa in grundläggande behörighet till högskolan om du skulle vilja plugga vidare senare i livet.

Du som väljer inriktningen yrkes- och högskoleförberedande kan läsa in särskild behörighet för tekniska högskoleutbildningar som till exempel civil- och maskiningenjör, samtidigt som du också får en yrkesexamen.

Besök vår skola i virtual reality och träffa elever och lärare som berättar om utbildningen - Klicka här >>

APL, sommarobb och utlandspraktik
En viktig del av vår utbildning är att du får komma ut i verkligheten och möta det riktiga arbetslivet. På Wilhelm Haglunds gymnasium gör du sammanlagt cirka 16 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Sandvik Coromant i Gimo eller på något annat av de stora teknikföretagen i regionen. Du erbjuds också betalt sommarjobb där du praktiserat under läsåret, vilket innebär en fot in på arbetsmarknaden och chansen att själv skapa goda kontakter med framtida arbetsgivare.

Skolan har en stor, modern verkstad och alla lärare har lång erfarenhet och hög kompetens från yrkesområdet industriteknik. Tekniken och produktionsmaskinerna motsvarar det senaste inom högteknologisk utrustning, så du som elev får bra träning både inför din praktik och för yrkeslivet efter skolan.

För dig som gillar att resa innebär tredje året på WHG en fantastisk möjlighet! Då har du chansen att göra din APL på något av Sandviks företag utomlands som till exempel USA, Frankrike, Japan, Indien eller Italien.

Vad gör en CNC-operatör?
En CNC-operatör programmerar och kör datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning inom verkstadsproduktion. Design och konstruktion av produkter ingår ofta i jobbet. CNC-operatörer arbetar till exempel med att tillverka skal till mobiltelefoner, komponenter till flygplan, satelliter och stora borrar till gruvdrift. Idag är det stor brist på CNC-operatörer i hela landet och teknikföretagen anställer i princip alla våra elever som vill jobba inom industrin. Genomsnittslönen är 30 900 kronor/månad (arbetsförmedlingen.se).

Med en examen från oss på WHG kommer du att vara redo för högskolan, ha stor arbetslivserfarenhet och aktuella teoretiska och praktiska kunskaper inom ditt yrke, samt inte minst – vara attraktiv på arbetsmarknaden!

Visa mer

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Wilhelm Haglunds Gymnasium.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • IN