Rymdgymnasiet

Välkommen till Rymdgymnasiet!
Nu kan Du börja på Sveriges nordligaste och högst belägna gymnasieskola med två rymdprogram, Rymdvetenskapsprogrammet och Rymdteknikprogrammet. Programmen bygger på NA- respektive TE-behörighet. Kursplaner profilerar vi med hjälp av rymdverksamheten i Kiruna. Rymdgymnasiet är en massmedialt välkänd friskola. Vi är en liten skola med duktiga pedagoger. Hos oss blir Du inte en i mängden.

Rymdgymnasiet erbjuder:

• Naturvetenskapsprogrammet - inriktning Rymd - med profilkurser i bl a astrobiologi, astronautkunskap och astronomi.
  • Teknikprogrammet - inriktning Rymd - med profilkurser i bl a robotteknik, datorteknik och elektronik och mikrodatorteknik..

Rymdvetenskapsprogrammet ger Dig NA-behörighet för högskola och universitet och Rymdteknikprogrammet ger Dig TE-behörighet. Om du önskar läsa utökade kurser är detta oftast möjligt. Båda programmen ger dig en unik inblick i rymdindustrin i Sverige, Europa och världen. Du får en bra grund till fortsatta studier inom naturvetenskapliga och tekniska högskola- och universitetsstudier både i Sverige och utomlands, inte minst inom rymdområden! Prata gärna med din Studie- och yrkesvägledare om behörighet och vidare studier.

Ansökningskoder:

• Naturvetenskapsprogrammet, skolkod: NANAT
  • Teknikprogrammet, skolkod: TETEK

Ansökningsblankett kan beställas eller hämtas från vår hemsida.

Vad sysslar vi med?
Gymnasielärare och forskare/ingenjörer inom rymdområdet leder undervisningen. Profilkurserna genomförs delvis vid Rymdcampus i Kiruna. Under utbildningen ges möjligheter att sända elevexperiment med stratosfärsballong högre upp än ozonskiktet. Du tillverkar även egen krutraket. Du kommer även att arbeta med lödning och elektronik. Du genomför astronomiska observationer vid skolans observatorium för att studera t.ex. planeter eller nebulosor. Under studietiden deltar Du på olika konferenser, föreläsningar och rymdkampanjer på Esrange och IRF.

Våra profilkurser

Vad är det speciella?
Vi har ett mycket nära samarbete som består av alla de etablerade rymdaktörer som finns i Kiruna. Profilkurser har tagits fram i samarbete med European Space Agency (ESA), Institutet för rymdfysik (IRF) och Esrange Space Center. Profilkurserna motsvarar ca 25 % av kursutbudet och är riktade mot rymdteknik.

Var finns vi?
Rymdgymnasiet finns på Malmfältens folkhögskola med tillgång till  grupprum, bibliotek och matsal. För elevhälsan anlitar vi Kirunahälsan.

Hur fungerar elevboendet?
Exempel på boende är Folkhögskolans elevhem där frukost ingår, studenthus hos Kirunabostäder eller helt privat, se mer under fliken boende. Vårdnadshavare skriver avtal med resp. hyresvärd om studentrum, 1:a med egen kokvrå/gemensamt kök eller som inneboende.

Distansveckor?
Eftersom våra elever kommer från hela Sverige har vi distansundervisning under små perioder på läsåret. Detta ger Dig möjlighet att åka hem extra tidigt och ändå göra skolarbete av hög kvalité. Loven följer läsårsplanen.

Bärbar dator?
På RV och RT använder Du skolans nätverk. Under utbildningen har varje elev en egen bärbar dator. Datorn köper du själv och du får ersättning för detta från skolan, upp till en viss summa.

Öppet hus
Vi har inget öppet hus hos oss. Vi vill gärna att eleverna tillsammans med vårdnadshavare gör ett personligt besök hos oss och detta bokas vanligtvis via [email protected]. Det går naturligtvis även att ringa till oss och boka tid.

Rektor Per Malmelöv, 070-313 64 12

Laddar...

Här kan skicka dina frågor till Rymdgymnasiet .

• NA
  • TE