Påhlmans Gymnasium

Gör dig redo för nästa steg!

Hos oss på Påhlmans Gymnasium vill vi ge dig som elev goda förutsättningar och förståelse för affärsliv, företagande och samhället i sin helhet. Efter gymnasiet väljer de flesta av våra elever att studera vidare på universitet eller högskola. Andra väljer att arbeta eller att starta och driva företag. Oavsett vilken väg just du väljer är vårt mål att du ska lyckas med dina studier och vara redo för det liv som kommer efter gymnasiet!

Påhlmans Gymnasium ligger vid Odenplan och har funnits sedan år 2000. På skolan går ca 400 elever och du lär snabbt känna såväl lärare som elever från andra klasser och årskurser. Våra lärare är alla legitimerade och har ett stort engagemang i att du ska lyckas med dina studier – vilket märks i våra utvärderingar som även visar på att våra elever känner sig trygga och trivs i sin skola.

Under studietiden hos oss kommer du att utvecklas och lära dig mycket.
Vi är stolta över traditionen att elever på våra program både har praktik i åk 3 och startar UF-företag i kursen Entreprenörskap. Alla elever läser Retorik och lär sig hur man talar i olika sammanhang och fördjupar sig i ledarskap i kursen Ledarskap & Organisation. Det är ämnen som både utmanar och utvecklar dig som individ vilket du har nytta av hela livet – på universitet och högskola såväl som i arbetslivet och livet i stort.

Vårt nära samarbete med Påhlmans Handelsinstitut gör att du även får träffa lärare och personer direkt från näringslivet som är med och bidrar med kunskap vilket ger en bredd och ett djup i dina studier. 

Vi är också mycket glada över att du som läser Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi kan bli diplomerad gymnasieekonom vid din examen från Påhlmans Gymnasium. Med certifieringen Diplomerad gymnasieekonom ökar dina chanser att söka till olika utbildningar med ekonomisk inriktning på högskole- och universitetsnivå men även chanserna till att få jobb efter gymnasiet.

Hos oss kan du välja mellan: 

 • Samhälls­vetenskaps­programmet
  På Påhlmans Gymnasium genomsyras samhällsvetenskapsprogrammet av våra ledord human business. Hos oss kan du läsa det samhällsvetenskapliga programmet med inriktningarna samhällsvetenskap eller beteendevetenskap.
   
 • Ekonomi­programmet
  Du har alltid nytta av att kunna ekonomi! På Påhlmans Gymnasium läser du ekonomiprogrammet med inriktning juridik eller ekonomi, och får prova på entreprenörskap genom Ung Företagsamhet (UF). De elever som går Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi har möjlighet att bli Diplomerade Gymnasieekonomer.
   

Medborgarskolan som huvudman
Huvudman för Påhlmans Gymnasium är studieförbundet Medborgarskolan - en ideell organisation med lång tradition som folkbildare och utbildningsanordnare. Verksamheten som är förankrad i humanistisk värdegrund innebär att vi utgår från varje elevernas behov gällande bildning, utbildning och personlig utveckling. Studieförbundet Medborgarskolan strävar efter att skapa goda närmiljöer där lärare och elever upplever stimulans, trygghet och delaktighet. 

Genom Medborgarskolan erbjuder vi våra elever möjligheten till samarbete inom exempelvis UF-företagandet och gymnasiearbetet som skrivs under åk 3. Medborgarskolan bidrar med mentorskap, kunskap och kontakter till företag och organisationer som våra elever kan använda i sina studier. Det skapar mervärde, erfarenhet och kunskaper för dig som elev. 

Medborgarskolan är en trygg och stabil huvudman och återinvesterar allt överskott tillbaka in i skolverksamheten. 

Om skolan
Påhlmans Gymnasium är en gymnasieskola med rötter i Påhlmans Handelsinstitut: Sveriges första skrivinstitut från 1881. Hos oss kombineras teoretisk och praktisk kunskap inom handel, ekonomi, juridik, samhällskunskap, mänskliga relationer och kommunikation. På Påhlmans Gymnasium får du goda förutsättningar och förståelse för affärsliv, företagande och samhället i helhet. Vi sitter i samma hus som vår huvudman, Medborgarskolan, Påhlmans Handelsinstitut och Stockholms Tillskärarakademi.

Mitt i stan
Påhlmans Gymnasium är lägligt placerat i centrala Stockholm vid Odenplan. Vår närhet till kommunikationer, ekonomiska institutioner, myndigheter, riksdag och muséer ger oss goda möjligheter till tydlig verklighetsförankring. Studiebesök och gästföreläsare är viktiga återkommande inslag under utbildningen.

Kunskap för livet
Vi strävar efter att du som elev ska få kunskaper som du kan omsätta och ha nytta av hela livet. Flera kurser samverkar med varandra samt med företag och organisationer. Dina kunskaper fördjupas såväl i det enskilda ämnet som i ämnesövergripande projekt genom studiebesök och externa föreläsare.

Elevernas utveckling i centrum
Vi har höga förväntningar på våra elever och deras utveckling här hos oss. Våra välutbildade och engagerade lärare arbetar aktivt för att stärka och anpassa undervisningen för att den ska vara intresseväckande och hålla en hög kvalitet.

Våra lärare
Alla våra lärare är legitimerade och brinner för sina ämnen, pedagogiska metoder och att jobba med unga människor. På så sätt kan vi hålla ett högt kunskapsfokus och hjälpa dig som elev att nå dina mål och få bra betyg.

Studier och ämnesfördjupning under skoltid
Hos oss finns goda förutsättningar för dina studier. Eleverna kan vara i skolan både före och efter lektionerna för att arbeta. Våra lärare är lättillgängliga under och utanför lektionstid för att svara på frågor och upprätthålla god studiero.

Centrum för Näringslivshistoria
Påhlmans Gymnasium samarbetar med Centrum för Näringslivshistoria sedan 2018. CFN är ett av världens största företagsarkiv med 7000 svenska företag i sitt arkiv.

Sedan start har vi valt att fördjupa oss i Nordiska Kompaniets historia, då vi vet att många elever har en relation till NK. Samarbetet har gett eleverna möjligheten att fördjupa sig i svensk företagshistoria och entreprenörskap med hjälp av företagets arkivkällor vilket ger dem en ökad förståelse för företagskulturens utveckling. Det går hand i hand med Entreprenörskap och Ledarskap som eleverna studerar.

Projektets röda tråd har i alla år varit NK:s företagskultur och hur varuhuset påverkat samhället under 100 års tid. Genom att studera NK både historiskt och idag kan eleverna dra paralleller till sina UF-företag och se hur ett företag kan växa fram

Mentorer
Det viktigaste för oss är att våra elever mår bra, att de trivs både med livet och med skolan, att varje elev blir sedd och känner sig hemma. Du får en mentor som har ansvar för att följa upp hur du mår, hur det går på skolan och är kontaktpersonen mellan skolan och dina föräldrar.

Ung Företagsamhet på Påhlmans Gymnasium
Påhlmans Gymnasium arbetar aktivt och framgångsrikt med entreprenörskap och företagande. Vår arbetsmodell är baserad på att förbereda våra elever till eget företagande inom ramen för Ung Företagsamhet (UF) och ge en god inblick i hur det är att driva och samarbeta i företag.

UF
I årskurs 3 startar och driver alla elever på Påhlmans Gymnasium ett UF-företag. Under året skapar eleverna företagen utifrån egna affärsidéer och skriver affärsplaner, träffar rådgivare, marknadsför sitt företag, gör inköp, producerar varor, säljer varor eller tjänster, ställer ut på skolans julmarknad, skriver tävlingsbidrag och ställer ut på Stockholms UF-mässa. Det här är inte bara ett verklighetsförankrat sätt att lära sig om ekonomi och företagande – det är även lärorikt och roligt!

UF-tävlingar, Draknästet och Guldägget
Under inledningen av UF-året har skolan ett eget Draknäste med drakar från skolan, näringslivet och Påhlmans Handelsinstitut. Här får våra elever pitcha sina affärsidéer som drakarna ger feedback på.

Eleverna gör senare under året en reklamfilm som visas upp på skolans egna gala,  Guldägget. Där utser en jury vinnare i kategorierna Bästa reklamfilm och Bästa affärsidé. Eleverna coachas dessutom för att kunna delta i olika tävlingar som UF anordnar regionalt och nationellt.

Praktik i arbetslivet
I årskurs 3 erbjuds alla elever arbetslivspraktik. Under praktiken får du möjlighet att praktisera dina kunskaper och studera ledarskap och organisationer i verkligheten.

Skolmat och matsal
En bra och näringsriktig mat är viktig för att du som elev ska må bra och ha möjlighet att prestera väl i skolan. Maten vi serverar har en hög andel ekologiska råvaror och är utan onödiga tillsatser. Varje dag serveras en vällagad huvudrätt, ett grönt alternativ och ett fräscht utbud av sallad.

Varmt välkommen till oss!

På vår hemsida kan du läsa mer om oss: www.pahlmansgymnasium.se

Visa mer

Inspireras

Reportage & Nyheter

Kontakta Påhlmans Gymnasium


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad, vill gå på öppet hus eller har frågor till Påhlmans Gymnasium. Påhlmans Gymnasium hör av sig inom kort!

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

 • EK
 • SA

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!