Jämtlands Gymnasium Wången

Jämtlands Gymnasium är den kommunala gymnasieskolan i fyra av åtta kommuner i Jämtlands län. Vi finns på orter som Östersund, Bispgården, Ås, Bräcke och Alsen. Det innebär att vi kan erbjuda dig en stor variation av utbildningar där det passar dig bäst.

Jämtlands Gymnasium
Jämtlands Gymnasium är en av norra Sveriges största utbildare på gymnasienivå och erbjuder alla 18 nationella program, idrottsprogrammet, introduktionsprogrammen och gymnasiesärskola. Vi finns på sju olika campus i Jämtlands län; Bispgården, Bräcke, Fyrvalla, Torsta, Wargentin och Wången.

Wången – Sveriges riksutbildningscentrum för travsport har egna travbanor, stallar och hovslageri. På Wången finns både gymnasieutbildningar inom trav och islandshäst samt eftergymnasiala utbildningar för den som har elittränarambitioner.

Med sikte på framtiden
Vi anpassar program och kurser efter både arbetsmarknadens och dina önskemål och behov som elev. Med vår långa erfarenhet av utbildningar har vi ett stort kontaktnät inom näringslivet och gentemot högskolor, universitet och yrkesskolor.

På Wången kan du läsa till hästskötare med profil travsport eller islandshäst. Wången är travsportens riksanläggning och är ett gymnasium med riksrekrytering. Du kan bo på elevboendet med frukost, lunch, middag. Skolan har ca 70 hästar och några elever har med sig sin egen häst. Här kan du läsa in allmän högskolebehörighet och till exempel söka vidare till hippologprogrammet på universitetet, som också finns på Wången.

På skolan finns förutom universitet också folkhögskola och yrkeshögskola för hovslagare.

Djur
Inom profilen travsport lär du dig om travsporten och får de förkunskaper som krävs för att kunna bli professionell travtränare i Sverige. Under utbildningen kan du ta kör- och montélicens. Wångens gymnasium är det enda i Sverige där du kan ta en internationell hästskötarexamen.

Inom profilen islandshäst lär du dig om islandshästar och instruktörsskap. Efter utbildningen får du Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare och behörighet till B-instruktörsutbildningen med inriktning islandshäst.

Tredje året gör alla elever praktik och då finns en chans till att få stipendium för utlandspraktik. 2017 var tre elever på ett islandshäststall i Frankrike och tre elever på ett travstall i Australien.

När du vill veta mer
Du är välkommen att besöka oss! Vi har besöksdagar där du kan komma och titta närmare på våra program och bekanta dig med utbildningsmiljöerna, lärare och elever.

Laddar...

Här kan skicka dina frågor till Jämtlands Gymnasium Wången.

• NB
  • IM