På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Jämtlands Gymnasium Wången

Jämtlands Gymnasium är den kommunala gymnasieskolan i fyra av åtta kommuner i Jämtlands län. Vi finns på orter som Östersund, Bispgården, Ås, Bräcke, Åre och Alsen. Det innebär att vi kan erbjuda dig en stor variation av utbildningar där det passar dig bäst.

Wången – Sveriges riksutbildningscentrum för travsport har egna travbanor, stallar och hovslageri. På Wången finns både gymnasieutbildningar inom trav och islandshäst samt eftergymnasiala utbildningar för den som har elittränarambitioner.

Med sikte på framtiden
Vi anpassar program och kurser efter både arbetsmarknadens och dina önskemål och behov som elev. Med vår långa erfarenhet av utbildningar har vi ett stort kontaktnät inom näringslivet och gentemot högskolor, universitet och yrkesskolor.

På Wången kan du läsa till hästskötare med profil travsport eller islandshäst. Wången är travsportens riksanläggning och är ett gymnasium med riksrekrytering. Du kan bo på elevboendet med frukost, lunch, middag. Skolan har ca 60 hästar och några elever har med sig sin egen häst. Här kan du läsa in allmän högskolebehörighet och till exempel söka vidare till hippologprogrammet på universitetet, som också finns på Wången.

På skolan finns förutom universitet också folkhögskola och yrkeshögskola för hovslagare.

Hästhållning
Inom profilen travsport lär du dig om travsporten och får de förkunskaper som krävs för att kunna bli professionell travtränare i Sverige. Under utbildningen kan du ta kör- och montélicens. Wångens gymnasium är det enda i Sverige där du kan ta en internationell hästskötarexamen.

Inom profilen islandshäst lär du dig om islandshästar och instruktörsskap. Efter utbildningen får du Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare och behörighet till B-instruktörsutbildningen med inriktning islandshäst.

Wången har goda kontakter med praktikplatser i Sverige, Norden och hela världen. Det finns också chans att få stipendium för utlandspraktik.

När du vill veta mer
Du är välkommen att besöka oss! Vi har besöksdagar där du kan komma och titta närmare på våra program och bekanta dig med utbildningsmiljöerna, lärare och elever.

Visa mer

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Jämtlands Gymnasium Wången.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • NB
  • IMV
  • IMY