Yrkesbevis för florister sprids i Europa

Hvilan Utbildnings floristutbildning har nu fått svart på vitt att den håller en hög standard jämfört med andra utbildningar i Sverige och Europa. Ett EU-projekt som på sikt ska kvalitetssäkra europiska floristutbildningar drar i gång i oktober med Hvilan Utbildning som projektansvariga.

Hos lärarna råder en febril aktivitet inför projektstarten. ”Det är spännande och givande att se att hårt arbete ge frukt i form av något som gagnar utbildningskvaliteten. Att vi kan erbjuda elever att avlägga prov för Yrkesbeviset både nationellt och internationellt ger våra elever ett erkännande och en sporre att utvecklas vidare inom floristyrket och nu, i och med FlorCert, en möjlighet att utveckla även den internationella kompetens som blir allt viktigare i framtiden” säger Petra Samuelsson, floristlärare på Hvilan Utbildning.

Bland de deltagande parterna finns skolor och organisationer främst ifrån Italien, Finland och Sverige. Under projektets gång kommer olika organisationer kopplas på från fler nationer runt om i Europa. Projektet kommer till stor del vara finansierat av Europeiska kommissionen då Hvilan Utbildning fått beviljat medel genom Leonardo da Vinci-programmet.

”Vårt utbildningskoncept och FlorCert ligger väl i tiden med den nya gymnasiereformen i Sverige”, konstaterar Berit von Rosen, rektor på Hvilan Utbildning.

”Vi har redan tidigare i år fått internationell bekräftelse på att vår floristutbildning håller internationella mått då en elev från Hvilan Utbildning tog guld i EuroSkills, yrkes-EM i Holland och ytterligare en före detta elev tog silver i yrkes-VM i Kanada. Det är glädjande att ha framstående lärare som ligger i framkant och värnar om kvaliteten hos sina elever.”

Fakta:

Det svenska yrkesbeviset för florister, som arbetats fram i ett samarbete mellan Floristernas Yrkesråd, Hvilan Utbildning och ytterligare tre svenska pilotskolor, har blivit en i Sverige erkänd kvalitetsstämpel på elevernas yrkeskunskaper. Nu blir yrkesbeviset internationellt under namnet FlorCert – European Certificate of Floral Design – och Hvilan Utbildning har fått förtroendet att i samarbete med Floristernas Yrkesråd och pilotskolor runt om i Europa arbeta fram ett kvalitetssäkrande certifikat.

Floristutbildningen på Hvilan Utbildning i Åkarp har sedan starten 2000 vunnit Skol-SM ett flertal gånger, tagit medaljer i både Yrkes-SM, Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Leonardo da Vinci är ett vidareutvecklingsprogram som ingår i EU-kommissionens handlingsprogram för ett livslångt lärande och riktar sig till yrkesutbildningar som utmärker sig kvalitativt.

LÄS också artikel om resan till Finland som elever och lärare från Hvilan Utbildning gjorde på novemberlovet 2010:http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/article1283584/Blomsterbro-vagen-till-yrkesbevis.html.