På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Vinterakrobatik

Vinterakrobatik lockar ungdomar ifrån hela landet

Hösten 2006 startade världens enda gymnasieutbildning i Vinterakrobatik. Utbildningen är ett samarbete mellan Palmcrantzskolan i Östersund, Åre gymnasieskola i Järpen/Åre och Cirkus Cirkör i Stockholm.

- Tillsammans sätter vi Jämtland på kartan och erbjuder ungdomarna en unik utbildning i nära samarbete med det regionala näringslivet, säger Kjell Roos, rektor för ES-programmen på Palmcrantzskolan.

Att det är just Jämtland som blir arena för den nya Vinterakrobatikutbildningen är ingen slump. En målmedveten satsning från de båda kommunerna Östersund och Åre, tillgång till kompetens inom alpint och snowboard samt ett expansivt näringsliv har varit bidragande faktorer. Förutsättningen har också varit ett nära samarbete mellan gymnasieskolorna i Östersund och Järpen/Åre.

- Det viktigaste är att hitta en samverkan som gör att det totalt sett blir en bättre utbildning än om den bedrevs på respektive ort med enbart lokala resurser. Vi kompletterar varandra, menar Björn Bergetoft, rektor på Åre gymnasieskola.

Intresset för Vinterakrobatik har varit stort överlag och lockat ungdomar ifrån hela landet. Totalt är det 44 sökande till de 16 platserna i Östersund, och 22 sökande till motsvarande antal platser i Åre. Nyligen genomfördes intagningsprov då ungdomarna fick visa vad de går för både i backen och i teaterlokalen. Det finns en jättepotential hos de sökande menar Kajsa Balkfors Lind, vd för Cirkus Cirkör.

- Det var den fysiska intelligensen och kreativiteten hos de unga i Jämtland som lockade oss ifrån början, därför känns det extra roligt att gymnasieinriktningen kommer igång redan till hösten.

Vinterakrobatik är ett sceniskt uttryck som skapas i mötet mellan ungdomarna som experimenterar i backen och andra uttryckssätt och konstformer inspirerade av nycirkus. Fokus ligger på show och teater, att arbeta i grupp/ensemble och att skapa en publik upplevelse. Som förberedelse för utomhusscenen läggs stor vikt vid träning i bland annat akrobatik, objektmanipulering och scenisk gestaltning. Entreprenörskap, företagande och eventproduktion är andra viktiga delar i utbildningen.

Satsningen på Vinterakrobatik är ett samarbete mellan Östersunds kommun och Åre kommun, Cirkus Cirkör, Jämtlands Gymnasieförbund samt med stöd av Länsstyrelsen och EU:s sociala fond.