På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Vi vill se världen!

När jag träffar Sandra och William har de precis påbörjat sitt sista år på Hotell- och Turismprogrammet på Nacka gymnasium. William bor ett stenkast bort från skolan i Nacka medan Sandra bor i Haninge, men den långa resvägen verkar inte vara något som berör henne speciellt mycket.

– Det är det värt, säger hon och ler. Båda har valt inriktningen turism där de just nu läser kurser i evenemang, reseproduktion, personlig försäljning och affärskommunikation.

– Och så läser vi basämnena såklart, säger Sandra. Matte och engelska och sådant. De är överens om att det inte är så mycket plugg på hotell- och turismprogrammet, i alla fall inte på de kurser som är specifika för programmet.

– Såklart vi har prov i vissa teoretiska kurser men oftast har vi presentationer av olika projekt istället, vi arbetar väldigt praktiskt. En gång gjorde vi en egen hotellmässa i skolan, säger Sandra.

Framtidsdrömmar

Sandra har vetat att hon vill jobba som flygvärdinna ända sedan hon var liten, medan William bestämde först när han gick i nian.

– Jag hade ingen aning om vad jag ville läsa, men jag visste att jag ville gå på en praktisk linje. Jag läste på lite om programmet och tyckte det lät intressant, så jag valde det och har inte ångrat mig en sekund, berättar William.

Efter gymnasiet vill Willam arbeta som reseledare, gärna utomlands. Men de långsiktiga planerna sträcker sig längre än så.

– Om tio år är jag hotelldirektör eller har en hotellkedja, säger han.

Sandra tror att hotell- och turismlinjen passar den som vill jobba utomlands, gillar att träffa nya människor och möta nya utmaningar i livet.

– Det är viktigt att välja en linje som man tycker verkar rolig, och inte bara ta det som kompisarna väljer, säger hon.

Text: Sara Lundquist

Foto: Christin Philipson