På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Vi vill bli ingenjörer!

Rafé och Kashayar läser teknikprogrammet med inriktning miljö och samhällsbyggnad på Cybergymnasiet i Stockholm. När jag träffar dem i skolans cafeteria har de precis gått på rast. Nästa lektion är i bådas favoritämne; fysik.

– I fysiken får man lära sig hur det är i naturen och hur saker och ting fungerar – det är väldigt spännande, säger Kashayar.

– Sen ska vi läsa biologi det här året också. Det ska faktiskt bli riktigt roligt, tillägger Rafé.

De tycker båda att det är stor skillnad mellan att läsa på gymnasiet och att gå i högstadiet. Både för att man förväntas ta ett större eget ansvar och för att schemat ser väldigt annorlunda ut.

– Vissa dagar har vi bara en lektion och andra dagar har vi lektioner från nio till fyra, säger Rafé. Det är skönt med variation, men ibland kan man bli lite irriterad på alla håltimmar.

Testkör ny inriktning

Rafé och Kashayar tillhör de första eleverna som började på teknikprogrammet med inriktningen samhällsbyggnad och miljö, som startade 2011.

– Visst är det lite läskigt att börja på en helt nystartat inriktning, men jag har alltid varit intresserad av arkitektur så för mig kändes det självklart att gå en utbildning med den inriktningen, berättar Kashayar och får medhåll av Rafé. 

– Det är inte svårt att välja gymnasieutbildning så länge man vet vad man vill, säger Rafé.

Båda har tänkt plugga till civilingenjör direkt efter gymnasiet. Rafé vill gärna plugga vidare inom transport medan Kashayar lutar mer åt bygg eller miljö. De är båda överrens om att ingenjör är ett bra yrke, med många olika möjligheter att specialisera sig och gott om jobb. Att plugga till arkitekt är inget som lockar.

– Ingenjör känns mycket bredare, då kan man både rita och arbeta med konstruktion, säger Kashayar.

Text: Sara Lundquist

Foto: Christin Philipson